Wat is de beste manier om bananen te bewaren?
Sofie testte het uit!
Ze worden zo snel bruin, bananen. Bestaat er een manier om dat proces wat te vertragen? Redactrice Sofie zocht het voor je uit!
Sofie: "Elke keer opnieuw gebeurt het. Ik heb zin in bananen, koop een tros, eet er twee en enkele dagen later zijn de andere allemaal tegelijk bruin. Ja, je kunt ze nog invriezen voor smoothies of er bananenbrood van maken, maar na een paar keren komt dat ook weer je oren uit. Dus ging ik op zoek naar manieren om bananen langer te bewaren. En die vind je, hoor, als je even zoekt op het internet. Maar welke manier werkt het best? Tijd voor de test! Ik stap de supermarkt buiten met enkele trossen groene bananen in mijn karretje en nadien vind je overal in mijn huis bananen. Ik wacht vijf dagen en bekijk dan hoe ze eruitzien én smaken."
Lees verder onder de video
Manier 1: samen met ander fruit, op kamertemperatuur
Hoe? Ik leg een trosje bananen samen met wat appelen, mandarijnen en nectarines in de fruitschaal die in de woonkamer op tafel staat.
Wat gebeurt er? Na vijf dagen zien de bananen er niet meer groen uit, maar diepgeel met bruine vlekjes. De banaan smaakt lekker zoet. Het vruchtvlees heeft geen bruine vlekjes.
Mijn verdict: deze banaan is perfect à point wat de smaak betreft, maar heeft wel iets meer bruine vlekjes dan ik leuk vind.
Kleur: 🍌🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌🍌🍌
Totaal: 8/10
Manier 2: op kamertemperatuur, maar zonder ander fruit erbij
Hoe? Ik leg een trosje bananen in een fruitschaal zonder ander fruit erbij, en bewaar ze niet in de woonkamer maar in de keuken. Zo kan het fruit in de woonkamer geen invloed hebben op het rijpingsproces.
Wat gebeurt er? De banaan vertoont iets minder vlekjes op de schil, maar het vruchtvlees is geler dan dat van de banaan die op manier 1 getest werd. De banaan smaakt zoet, maar anders dan die van manier 1.
Mijn verdict: de banaan ziet er mooier uit dan de banaan van manier 1, maar ik vond de banaan die op manier 1 getest werd lekkerder. Deze is te zoet.
Kleur: 🍌🍌🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌
Totaal: 7/10
Manier 3: in de kelder
Hoe? Ik leg een trosje bananen op het rek in de kelder. Er ligt geen ander fruit in de buurt. In de kelder is het koel en donker.
Wat gebeurt er? In tegenstelling tot wat ik verwacht had, zijn deze bananen op vijf dagen tijd toch ook wel bruin geworden. Ze zien er hetzelfde uit als de bananen die in de keuken hebben gelegen. Wel zijn ze aan de binnenkant minder gekleurd dan de vorige twee en smaken ze iets minder zoet.
Mijn verdict: vergelijkbaar met de manier op kamertemperatuur zonder ander fruit. Ik had verwacht dat de bananen die koeler lagen minder snel zouden rijpen, dus ik ben een beetje teleurgesteld.
Kleur: 🍌🍌🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌
Totaal: 7/10
Manier 4: in de koelkast
Hoe? Ik leg een trosje bananen in de groentelade van de koelkast. De koelkast staat op 4°C, de groentelade is het koelste gedeelte. De temperatuur zit net boven 0°C en de luchtvochtigheid in de lade is ideaal om groenten en fruit te bewaren.
Wat gebeurt er? Deze bananen zijn nog het groenst, ik zie niet zoveel verschil met hoe ze vijf dagen geleden de koelkast ingingen. Maar de schil van de banaan opent niet goed: ze is niet goed rijp. Het vruchtvlees is heel wit en smaakt niet echt naar banaan, omdat de banaan te koud is.
Mijn verdict: dit is overduidelijk niet de beste manier om bananen te bewaren. Tenzij je ze natuurlijk iets langer wilt bewaren om ze daarna te laten afrijpen in de fruitmand, maar dat is niet echt mijn bedoeling.
Kleur: 🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌
Totaal: 5/10
Manier 5: in de diepvriezer
Hoe? Ik leg enkele bananen in de diepvriezer. Mijn diepvriezer staat op -18°C.
Wat gebeurt er? De bananen zijn helemaal bruin-groen geworden en zien er totaal niet aantrekkelijk uit. Het vruchtvlees is vrij wit en smaakt een beetje nat en plakkerig.
Mijn verdict: echt vies, net bananenkauwgom. Deze bananen zijn alleen nog te gebruiken voor bananenbrood.
Kleur: 🍌
Smaak: 🍌
Totaal: 2/10
Manier 6: met de steeltjes in plastic gewikkeld
Hoe? Ik omwikkel de steeltjes van een trosje bananen zo strak mogelijk met vershoudfolie.
Wat gebeurt er? Deze bananen hebben beduidend minder bruine vlekjes dan de andere en voelen ook zachter aan. De banaan smaakt zoals een banaan voor mij moet smaken.
Mijn verdict: bij het rijpen komt er ethyleen vrij uit de steeltjes van de bananen. Het idee achter deze manier is dat wanneer je de steeltjes afsluit, het rijpen van de bananen vertraagt. En dat is duidelijk ook gebeurd. Voor mij is dit de beste manier tot nu toe.
Kleur: 🍌🍌🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌🍌🍌
Totaal: 9/10
Manier 7: met de steeltjes in aluminiumfolie gewikkeld
Hoe? Net als bij de vorige manier omwikkel ik de steeltjes van de bananen, maar deze keer met aluminiumfolie.
Wat gebeurt er? De bananen zijn mooi gerijpt, maar hebben toch meer vlekjes dan de bananen waarvan ik de steeltjes met vershoudfolie omwikkelde. Het vruchtvlees is net als dat van de bananen uit methode 6 heel zacht als ik erin snij, maar heeft wel wat bruine puntjes en iets minder smaak: minder banaanachtig, eerder gewoon zoet.
Mijn verdict: de vorige methode, met vershoudfolie, vond ik nét iets beter: volgens mij sluit die beter af dan aluminiumfolie.
Kleur: 🍌🍌🍌🍌
Smaak: 🍌🍌🍌🍌
Totaal: 8/10
De ultieme eindconclusie
Sofie: "Alle bananen die op kamertemperatuur hebben gelegen (en zelfs die uit de kelder) krijgen vlekjes, maar kouder bewaren is duidelijk niet de beste manier. De steeltjes omwikkelen is dé truc, en hoe strakker dat kan gebeuren, hoe beter. Ik omwikkel ze voortaan met vershoudfolie, maar bij gebrek daaraan kan ook aluminiumfolie van pas komen. Als je geen van de twee in huis hebt, leg de bananen dan maar gewoon in de fruitschaal bij het andere fruit. Ja, ze krijgen vlekjes, maar de smaak is beter dan die van de bananen die van ander fruit weggehouden werden. Zo, en nu ga ik even bananenbrood bakken. Want wat moet ik anders, met al die rijpe bananen?"
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!