Wat is de beste manier om een ei te pocheren?
Van draaikolk tot airfryer
Op zondagochtend een toast avocado met een gepocheerd eitje erop, heerlijk. Dat pocheren moet je wel wat in de vingers hebben. Er zijn tientallen manieren te vinden voor hoe je dat het beste doet, tijd om er eens enkele uit te testen.
Redactrice Sofie: "Ik hou van eitjes: gekookt, gebakken, als roerei of omelet, maar zeker ook gepocheerd. Een perfect gepocheerd eitje op mijn toast avocado op zondagochtend, daar kan ik dus belachelijk gelukkig van worden (als ook de avocado perfect eetrijp is, ben ik helemaal over the moon). Het moet daarom zijn dat het algoritme van mijn Instagramaccount veel gepocheerde eitjes laat zien en tegenwoordig ook evenveel manieren om ze te pocheren: in de pan, maar ook in de oven en zelfs in de airfryer. Bestaan er echt betere manieren om een ei te pocheren dan gewoon in een pannetje met water? Ik test het voor je uit."
Lees verder onder de video
Manier 1: in een kookpot met water, zonder azijn
Hoe? Ik vul een pannetje met water, breng het aan de kook en zet het vuur lager zodat het water net niet meer kookt. Ik breek het ei in een kommetje, maak met een klopper een draaikolk in het water en wanneer die wat minder hevig draait, laat ik het ei voorzichtig in het water glijden. Ik laat het 2.30 minuten pocheren.
Wat gebeurt er? Het eitje draait in het midden van de draaikolk en er komen wat eiwitdraden naar boven, maar als ik het ei uit het water haal, is het eiwit mooi gestold en ziet het er prima uit. Wanneer ik het opensnij, is de dooier nog mooi lopend, zoals het hoort.
Mijn verdict: de simpelste manier om een ei te pocheren, maar ik ben er best wel tevreden over.
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡🧡
Mooi: 🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 2: in een kookpot met water en azijn
Hoe? Ik breng water aan de kook en pocheer het ei net zoals bij manier 1, maar voeg een goede eetlepel azijn toe aan het warme water (meer mag ook). Azijn zou het eiwit sneller doen stollen.
Wat gebeurt er? Het eiwit lijkt mooier om de dooier te blijven zitten. De azijn doet zeker iets. Mijn eitje blijft mooi van vorm, met minder slierten, en het eiwit blinkt mooier als het uit het water komt. De azijn zelf proef je niet.
Mijn verdict: ik wist wel dat de azijn zijn functie had, maar dat je het verschil zo duidelijk ziet, verbaast me wel een beetje. Dit is de manier waarop ik meestal mijn eitje pocheer, en die blijkt dus prima te zijn.
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡🧡
Mooi: 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
Manier 3: in een kookpot met water en azijn, maar het ei gaat eerst door een zeefje
Hoe? Verschillende foodies zweren erbij het ei te breken in een fijn zeefje. Beweeg het zeefje voorzichtig heen en weer boven een kommetje zodat de dooier niet breekt, maar het dunne gedeelte van het eiwit wel weg kan. Daarna pocheer je het ei zoals in methode 2. Zo zou je minder eiwitslierten rondom je ei krijgen.
Wat gebeurt er? Het kan aan de versheid van de eieren liggen, maar er komt bijzonder weinig eiwit door het zeefje. Hoe voorzichtig ik ook met het zeefje beweeg, wanneer ik het ei in de draaikolk wil laten glijden, gaat het mis: het eiwit blijft wat aan het zeefje hangen en het ei belandt met een plons in de pan. Gelukkig breekt de dooier niet, maar hij hangt wel ergens naast het eiwit te zweven in het water, in plaats van mooi met eiwit omringd te zijn. Wanneer ik het eitje uit het water wil halen, scheurt de dooier bijna van het eiwit. De rand van de dooier is meer gestold dan bij de vorige twee manieren, doordat het eiwit er niet mooi rond zat.
Mijn verdict: het zeven vind ik een overbodig gedoetje. Bovendien wordt het resultaat minder mooi: de dooier zit niet in het midden van het eiwit en is iets te veel gegaard. Geen aanrader.
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡
Mooi: 🧡
Totaal: 4/10
Manier 4: in een zakje gemaakt van vershoudfolie
Hoe? Neem een flink stuk vershoudfolie en leg dat in een kommetje. Vet de folie in met een beetje olie. Breek het ei bovenop de folie en breng de vier punten van de folie naar boven. Vorm zo een zakje en knoop dit bovenaan dicht. Leg het zakje 5 à 6 minuten in een pan met zacht kokend water (er hoeft geen azijn bij, want het ei komt niet in aanraking met het water). Haal het ei uit het water, knip de folie open en laat het ei eruit glijden.
Wat gebeurt er? De folie inoliën is niet gemakkelijk: ze komt omhoog door contact met het borsteltje. Maar een zakje knopen: dat kan ik. Mijn ei-in-een-zakje dobbert op het water en ik hou angstvallig in de gaten dat het zakje de warme randen van de pan niet raakt, uit schrik dat het plastic smelt. Maar dat gebeurt niet, ik vind het zelfs een handige manier om meerdere eitjes tegelijk te pocheren. De aangeraden kooktijd van 5 à 6 minuten is dubbel zo lang als bij gewoon pocheren, maar het klopt: het eiwit stolt niet supersnel. Het moeilijkste is eigenlijk het ei uit het water en uit het zakje halen zonder je te verbranden: héét! Bij het openen van het zakje ruik ik eerder hardgekookt ei, maar nee hoor, de dooier is nog lopend. Het eiwit heeft wel een rare vorm gekregen door het zakje.
Mijn verdict: het eiwit zit mooi rond de dooier, maar is voor mij een beetje te hard gestold. Bovendien ziet het er een beetje vreemd uit. Wanneer ik het eitje opensnij, drijven er enkele vlokjes iets harder gestold eigeel in. Eigenlijk is dit gewoon een ei koken in een zakje. Maar al bij al wél handig als je veel eitjes tegelijkertijd wilt bereiden.
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡
Mooi: 🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 5: in een speciaal recipiëntje in de microgolfoven
Hoe? Ik vul de kunststof eierpocheerder met water tot aan het streepje en verwarm het 45 seconden op 900 watt in de magnetron zoals aangegeven in de gebruiksaanwijzing. Daarna breek ik het eitje in het water, zet het dekseltje erop en verwarm het nog 45 seconden op 900 watt. Dan haal ik het eitje met het zeefje naar boven uit het water.
Wat gebeurt er? Na de eerste 45 seconden lijkt het water nog maar lauw te zijn, maar hé: we testen volgens de gebruiksaanwijzing en dus negeer ik mijn buikgevoel. Maar dat blijkt het wel bij het rechte eind te hebben, want na de tweede 45 seconden is het eitje nog nagenoeg rauw.
Mijn verdict: het recipiënt in en uit de microgolf halen is gedoe én gevaarlijk om te morsen en je te verbranden. De op de gebruiksaanwijzing aangegeven tijd is zeker niet voldoende: nauwelijks gestold eiwit en een rauwe eidooier. Dit wordt 'm niet!
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡
Mooi:
Totaal: 3/10
Manier 6: in de airfryer
Hoe? Ik test eerst hoeveel vuurvaste kommetjes er in het mandje van de airfryer passen. In mijn airfryer zijn dat er twee. Ik vul de kommetjes tot halverwege met kokend water uit de waterkoker, en breek er vervolgens het ei in. Dan sluit ik de lade van de airfryer en gaar de eitjes 6 minuten op 200°C. Daarna moet je ze nog 1 minuut laten staan in het kommetje met water voor je ze eruit haalt.
Wat gebeurt er? 6 minuten lijkt me erg lang, vergeleken met de 2.30 minuten in een pan met water, maar wanneer ik de airfryer open, blijkt dit zelfs niet lang genoeg te zijn: de eieren zijn gewoon nog rauw en niet te consumeren. Ik zet ze er nog 3 minuten langer in en dat lijkt wel voldoende te zijn.
Mijn verdict: schijn bedriegt. Het eiwit leek wel mooi gestold na de extra minuten, maar het is heel moeilijk om de eieren uit de kommetjes te halen: de kommetjes en de airfryerlade zijn nogal hoog, het eitje is te glibberig en je moet dit met een lepel doen in plaats van met een schuimspaan. Daardoor breekt het eerste eitje. Van het tweede komt alleen de dooier mee uit het kommetje, niet het eiwit, waardoor je maar heel weinig overhoudt. Geen aanrader, tenzij je een ochtendhumeur wilt.
Gemakkelijk: 🧡🧡
Mooi: 🧡🧡
Totaal: 4/10
Manier 7: in een cupcakevorm in de oven
Hoe? Verwarm de oven voor op 170°C. Vet de holtes van een muffinbakblik in met boter. Doe in elke holte 1 eetlepel koud water en breek er een eitje in. Gaar de eieren 10 tot 12 minuten in de oven. Als het eiwit wit en stevig is, zijn de eitjes klaar. Laat ze 1 minuut rusten voor je ze ontvormt.
Wat gebeurt er? Ik gebruikte een muffinvorm van silicone, en de eitjes waren na 12 minuten nog niet helemaal gaar, mogelijk omdat een silicone vorm minder warm wordt dan een metalen vorm. Ik laat de eitjes daarom nog een minuutje langer in de oven staan. De eitjes waarbij de dooier een beetje uitstak bovenaan, zijn donkerder gekleurd.
Mijn verdict: dit is niet echt een ei pocheren, maar eerder een ei garen. Het duurt me bovendien veel te lang: terwijl de eieren garen kun je rustig koffie zetten, de tafel dekken, brood roosteren en een nieuwe pot confituur uit de kelder gaan halen. De eitjes hebben ook een rare vorm en het is moeilijk om ze te ontvormen. Nee, hier ben ik geen voorstander van.
Gemakkelijk: 🧡🧡🧡
Mooi: 🧡🧡
Totaal: 5/10
De ultieme eindconclusie
Sofie: "Al bij al stelt deze test een beetje teleur. De gewone, klassieke manier om eitjes te pocheren in een pannetje met water net onder het kookpunt, blijkt toch de beste te zijn. Vernieuwende manieren zijn niet echt succesvol te noemen. Wat me wel verbaasde, was welk verschil dat kleine beetje azijn in het kookwater maakte. En als ik er toch een van de alternatieve manieren moet uitpikken, dan kies ik voor de vershoudfolie: die is foolproof, je krijgt het eitje onbeschadigd op je bord én je kunt er op deze manier veel tegelijk pocheren. Alleen de vorm is een beetje wennen."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!