Meest recente artikelen

Minder brood weggooien: hoe pak ik dat aan?

Karolien Olaerts helpt je

Minder brood weggooien: hoe pak ik dat aan? Artikel

Betrap je jezelf er steeds vaker op dat je oud brood moet weggooien? Karolien Olaerts deelt enkele tips over hoe je brood beter kan bewaren of wat je nog met de restjes kan doen.

Karolien Olaerts schreef al verschillende boeken over gezond eten en heeft een eigen podcast. Met al onze vragen over gezondheid kunnen we dus bij haar terecht. Deze keer: minder brood weggooien, hoe pak ik dat aan?

"Brood en gebak vormen samen de nummer één in de lijst van meest weggegooide voedingsmiddelen. Dat is niet alleen in België zo, maar ook in de rest van Europa. Werk aan de winkel dus! Er zijn een aantal methodes die je alvast kunnen helpen om brood beter te bewaren. Vries het na aankoop in porties in en ontdooi enkel de gewenste hoeveelheid. Dat werkt vooral goed in kleine gezinnen. Door te kiezen voor ongesneden in plaats van voorgesneden brood, hou je het ook langer vers. Koop je dan toch een gesneden brood, bewaar het dan in een goed gesloten plastic zak in de koelkast. Dit gaat tegen alle adviezen in, maar ik doe dit intussen al een paar jaar en zelfs kritische geesten moesten concluderen dat het goed werkt. Je moet wel de knapperige korst opofferen, want die verdwijnt, maar het brood zelf blijft wel zachter. Met restjes brood maak ik vooral verloren brood. Ongeveer twee keer per week vervangt dat onze gewone broodmaaltijd. Met confituur en fruit erbij vinden de kinderen het een geweldig avondmaal, maar het is uiteraard ook een heerlijk ontbijt. Je kunt ook croutons bakken van oude sneden: heerlijk voor bij een salade of soep. In mijn kookboeken vind je ook steeds een recept met oud brood. In mijn laatste boek, 'Kleur op tafel', is dat een 'Hartige verlorenbroodschotel met prei en kerstomaatjes'."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen