Wat drinken we met kerst?
Onze tips voor de perfecte feestdrankjes
Je spendeert uren in de keuken om een heerlijk diner op tafel te zetten, dan wil je natuurlijk ook iets lekkers in je glas. Met onze tips kies je de perfecte feestdrankjes.
Stel de juiste vragen
Wie zijn je gasten?
Denk niet enkel aan wat jij graag drinkt, maar ook aan wat je gasten graag drinken. Niets doet je zo welkom voelen als weten dat er speciaal voor jou een drankje in huis gehaald werd.
Welke soorten drankjes wil je serveren?
- Aperitief
- Wijn
- Bier
- Non-alcoholische drankjes
- Water
- Koffie en thee
- Digestieven
Heb je drank nodig in een gerecht?
In een tiramisu gebruik je amaretto, in een saus rode wijn en in een stoofpotje een lekker biertje. Het is een goed idee om bijvoorbeeld dat bier ook bíj het gerecht te schenken. Ook leuk: hou wat champagne over van het aperitief om voor het dessert in een sabayon te verwerken.
Vaak wordt gedacht dat je om te koken best een fles van mindere kwaliteit kunt kopen, maar dat klopt niet. Je bereiding neemt de smaak over van je drank. Zorg dus dat die ook lekker is!
Hoeveel moet je kopen?
Als slechts één gast cola drinkt, koop dan enkele blikjes in plaats van zes grote flessen. Net zoals je voor de liefhebbers evengoed enkele Duvels kunt kopen in plaats van een heel krat. En je oma wil dan misschien wel alleen witte wijn, één flesje zal volstaan als de rest van de gasten bij de côte à l'os toch gewoon rode wijn drinkt. Zo verspil je niets, maar heb je voor je gasten wel een leuk gamma in de aanbieding.
First things first: de apero
Zoals het woord zelf zegt – 'aperire' in het Latijn betekent openen – hoort een aperitief de maag open te zetten. Je moet er dus honger van krijgen. Drink daarom nooit iets zoets, maar kies liever voor dranken met een zuurtje of bittertje.
- Het bekendste aperitief van allemaal: champagne! Ook andere schuimwijnen zoals cava, crémant of prosecco doen het goed dankzij de feestelijke bubbels. Vergeet ook de Belgische bruisende wijnen niet!
- Geuze: dit Belgische bier, uniek in de wereld, wordt gekenmerkt door zijn zure smaak en diepe aroma.
- Pintje: een gewoon fris pintje is een ideaal aperitief, dankzij het toegankelijke bittertje
- Alle aperitiefdranken met een bittertje, denk aan een vermout zoals Martini of Campari, maar ook aan een gin-tonic.
Absolute don't: porto. Dat is veel te zoet en zal je smaakpapillen meteen verzadigen. Het is wel heerlijk ná de maaltijd, bij het dessert of een kaasbordje.
Bij het eten: pairing op z'n best
Ga op zoek naar gemeenschappelijke eigenschappen óf net naar contrasten tussen het eten en de drank. Deze basisprincipes zijn van toepassing op zowel wijn en bier als non-alcoholische dranken.
- Overspoel een licht gerecht niet met een volle wijn, maar ga voor een frisse pairing. En omgekeerd.
- Een vet gerecht wordt veel lekkerder met een bijpassend zuurtje. Denk voor wijn aan een riesling of sauvignon blanc, maar evengoed aan een geuze voor wie bier wil.
- Stevig vlees vraagt dan weer om een (rode) wijn met veel body en tannines, maar ook een zwaar bier kan smaken.
- Denk aan het land van oorsprong bij een gerecht. Zo matchen vele Italiaanse gerechten ook met Italiaanse wijnen en is sake superlekker bij sushi.
- Zoete wijnen of aperitieven zoals porto hou je voor bij het dessert of blauwe kaas.
Iemand nog een digestiefje?
Een digestief smaakt niet alleen lekker, het heeft ook als doel je eten te helpen verteren. Ook in de digestievenwereld kun je je eindeloos verliezen, maar met een goede fles cognac, grappa of whisky kom je al een heel eind.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!