Wat is de beste manier om snel wijn te koelen?
Redactrice Sofie zocht het uit!
Alles staat klaar voor het feest, maar… oeps: je bent de wijn vergeten te koelen! Gelukkig vind je na wat zoeken allerhande methodes om dat klusje nog snel te klaren. Welke werkt het best? Redactrice Sofie testte het voor je uit.
Sofie: "Ik durf gerust te zeggen dat het mij ook al overkomen is dat ik tijdens het koken voor een feestje de wijn uit het oog verloor, en 'm dan nog snel even in de diepvries stak. En daar ook al eens weer vergat… Maar geen lauwe chardonnay meer voor mij, want na deze test hoop ik alles te weten over snel wijn koelen. Ik sla dus een voorraadje goedkope witte wijn in (bij onze dienst Boekhouding denken ze nu vast dat wij bij Libelle Lekker wilde feestjes houden). Voor deze test hoeft het niet mijn favoriete wijntje te zijn, want ik ben niet van plan zeven open flessen binnen de twee dagen uit te drinken. Verder is het belangrijkste instrument voor deze test de wijnthermometer, die je op de buitenkant van de fles aanbrengt. Ik meet de temperatuur op verschillende momenten. De test eindigt wanneer de temperatuur van de wijn op 7 graden zit, de aanbevolen schenktemperatuur voor een lichte witte wijn. Mijn score bereken ik op hoe snel de wijn koelt én hoe eenvoudig de manier van koelen is."
Lees verder onder de video
Manier 1: in een ijsbadje
Hoe? Voor deze test heb ik eigenlijk een ijsemmer nodig, maar die bezit ik niet. Daarom gebruik ik de diepste metalen kom die ik kan vinden: de beslagkom van mijn keukenrobot. Ik zet de fles wijn in de kom en vul aan met 1 kg ijsblokjes en koud water tot zo dicht mogelijk bij de hals van de fles.
Wat gebeurt er? Even de magie van een kerstnummer doorprikken: wij deden deze test begin augustus, op een warme zomerdag. De starttemperatuur van onze wijnen was daardoor 24,8°C. En zo zakte de temperatuur:
- Na 1 minuut: 22,7°C
- Na 5 minuten: 19,6°C
- Na 10 minuten: 21,4°C. De temperatuur is gestegen! Is mijn 'ijsemmer' niet diep genoeg?
- Na 15 minuten: 16,5°C. Weer gedaald, raar! Het etiket ziet er inmiddels niet mooi meer uit.
- Na 20 minuten: 14,8°C
- Na 30 minuten: 13,7°C. Als dit een feestje was, zouden alle hapjes al op zijn of was ik al naar een supermarkt gereden om een koude fles.
- Na 45 minuten: 15,2°C. Dit kan toch niet?! Ik besluit ook de temperatuur van de wijn zelf, ín de fles, te meten en hoera: die zit tussen de 8 en 9°C.
Mijn verdict: de temperatuur die je met een wijnthermometer meet aan de buitenkant van de fles, is dus níét de temperatuur van de wijn zelf, goed om te weten. We zullen bij de andere methodes dus telkens de temperatuur van de fles en de temperatuur van de wijn zelf meten. Verder ruïneer je door de lange tijd in het water het etiket van je fles.
Snel: 🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
Manier 2: in een ijsbadje met zout
Hoe? Op dezelfde manier als manier 1, alleen voeg ik 250 gram zout toe aan het water. Zout zou het koelproces versnellen.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 20°C, fles: 19,3°C
- Na 10 minuten: wijn: 17,5°C, fles: 16,5°C
- Na 15 minuten: wijn: 14,3°C, fles 16,5°C
- Na 20 minuten: wijn: 10,2°C, fles: 14,6°C
- Na 25 minuten: wijn: 8,8°C, fles: 11°C
- Na 30 minuten: wijn: 5,5°C, fles: 11,9°C
Mijn verdict: inderdaad een beetje sneller dan de vorige manier (maar niet heel veel).
Snel: 🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 8/10
Manier 3: in een ijsbadje met zout terwijl je de fles blijft bewegen
Hoe? Op dezelfde manier als manier 2, maar ik neem de fles vast aan de hals en draai ze voortdurend. Af en toe haal ik ze even uit het water om het water met ijsblokjes en zout om te roeren.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 12,3°C, fles: 16,3°C
- Na 10 minuten: wijn: 5,8°C, fles: 12,8°C
Mijn verdict: waw, dit is spectaculair! Na 10 minuten is de wijn eigenlijk al te koud, na 7 minuten zal hij dus wel klaar zijn. Het draaien is een klusje, maar mét snel resultaat en daardoor vind ik het niet erg. Dit had ik niet verwacht!
Snel: 🧡🧡🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 9/10
Manier 4: gewoon rechtop in de deur van de koelkast
Hoe? De allersimpelste manier: zet de fles wijn in de koelkast. Hier zetten we ze in het drankenrekje in de deur van de koelkast.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 24,2°C, fles: 23,2°C
- Na 10 minuten: wijn: 23,5°C, fles: 24,4°C
- Na 15 minuten: wijn: 22,7°C, fles 24,3°C
- Na 20 minuten: wijn: 22°C, fles: 20,8°C
- Na 30 minuten: wijn: 21,3°C, fles: 20,7°C
- Na 45 minuten: wijn: 11,9°C, fles: 22,3°C
Mijn verdict: gebuisd! Aan dit tempo zal het feestje nooit beginnen. We wachten zelfs niet meer af tot de wijn op 7°C zit, want dat duurt nog wel een tijdje.
Snel:
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 5/10
Manier 5: in de koelkast, maar liggend
Hoe? Deze keer leggen we de fles wijn plat in de koelkast. Volgens de wetten van de fysica (ik heb dit opgezocht, ik was altijd slecht in fysica) zou een liggende fles sneller koelen dan een rechtopstaande fles. Dat komt doordat er een groter contactoppervlak is met de koelbron. Bij een fles die rechtop staat, is het contactoppervlak met de koele omgeving kleiner en gaat de koude-overdracht dus trager.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 23,2°C, fles: 23,6°C
- Na 10 minuten: wijn: 22,3°C, fles: 24°C
- Na 15 minuten: wijn: 21,5°C, fles 23,6°C
- Na 20 minuten: wijn: 20,1°C, fles: 21,3°C
- Na 30 minuten: wijn: 20,1°C, fles: 21,3°C
- Na 45 minuten: wijn: 19°C, fles: 21,8°C
Mijn verdict: ook gebuisd! Het gaat een beetje sneller dan rechtopstaand, maar nog steeds veel te traag.
Snel:
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡🧡
Totaal: 5/10
Manier 6: liggend in de diepvries
Hoe? Please, zeg me dat jij dit ook al een keer hebt gedaan: snel die vergeten fles wijn in de diepvries gestoken. Omdat we de wijn zo kort mogelijk uit de diepvries willen houden (zodat hij niet weer opwarmt), meten we enkel de temperatuur van de wijn, niet van de fles en sluiten we ze weer.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 22,3°C
- Na 10 minuten: wijn: 18,9°C
- Na 15 minuten: wijn: 17,6°C
- Na 20 minuten: wijn: 15,3°C
- Na 30 minuten: wijn: 13,2°C
- Na 45 minuten: wijn: 8,7°C
Mijn verdict: deze methode is bij de snelste, maar hou de fles wel gesloten. Omdat wij tussendoor moesten meten, was ze open en ondanks zorgvuldig weer afsluiten, lekte ze.
Snel: 🧡🧡🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡
Totaal: 7/10
Manier 7: in een vochtige handdoek gewikkeld, liggend in de diepvries
Hoe? We gebruiken opnieuw de diepvries om de wijn te koelen, maar deze keer wikkelen we een vochtige handdoek rond de fles. De handdoek zal snel bevriezen en daardoor zou ook de wijn in de fles sneller koelt.
Wat gebeurt er?
- Na 5 minuten: wijn: 23,5°C
- Na 10 minuten: wijn: 20,7°C
- Na 15 minuten: wijn: 19,3°C
- Na 20 minuten: wijn: 17,2°C
- Na 30 minuten: wijn: 16°C
- Na 45 minuten: wijn: 12,7°C
Mijn verdict: ondanks de veelbelovende theorie, koelt de wijn minder snel dan wanneer je 'm gewoon in de diepvries legt. Bovendien vriest de handdoek vast aan de fles. Niet echt geslaagd dus.
Snel: 🧡🧡
Hoe simpel? 🧡🧡🧡🧡
Totaal: 6/10
De ultieme eindconclusie
Sofie: "Maak er een ding van op je feestje: wie draait de wijn koud in het ijsbad? Het levert spektakel op aan de feesttafel ('oh, dat werkt écht!'), maar is natuurlijk niet zo handig als je twintig gasten verwacht. Dan ben je toch maar beter alert en leg je de (witte) wijn minimaal een dag van tevoren in de koelkast zodat hij rustig de juiste temperatuur kan bereiken. Om ook de ereplaatsen nog even te benoemen: de zilveren medaille gaat naar het ijsbadje met zout zonder te draaien, het brons naar de fles in de diepvries."
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!