Meest recente artikelen

Loïcs tips om snel te koken

Ready, set, go!

Loïcs tips om snel te koken Artikel

Gevarieerde gerechten die in een mum van tijd op tafel staan? Daar helpt Loïc je maar al te graag bij met de beste tips en lekkerste recepten!

Zot van koken

Loïc: "Ik ben zot van koken. Ik kan uren, zelfs dagen, opgaan in een recept en me compleet verliezen in het proces van pakweg desembrood. Maar ik weet dat mensen vooral op zoek zijn naar gevarieerde gerechten die snel klaar zijn. Het liefst met verse ingrediënten en zonder aan smaak in te boeten. Ik hou van een uitdaging, en bij deze voelde ik het meteen kriebelen. Het zou de insteek van mijn nieuwe boek worden: een waaier aan lekkere, toegankelijke recepten die binnen het halfuur klaar zijn. Dat het dan toch een halfuur en één minuut is geworden, is een knipoog naar mijn leeftijd. Ik ben dit jaar 31 geworden."

De natuurlijke timer

"De grootste uitdaging bij snelle gerechten is het slim plannen van je tijd. Ik noem dat 'de natuurlijke timer': er is altijd een ingrediënt dat meer tijd nodig heeft om te garen. Neem bijvoorbeeld geroosterde aardappelen. Dan zorg ik dat die eerst in de oven zitten. In de tijd die nodig is om ze te roosteren, wil ik de rest van de bereidingen klaar krijgen. Alsof ik een wedstrijdje tegen de oven speel. Dat spelelement vind ik geweldig!"

Shortcuts

"Hetzelfde geldt voor het bedenken van shortcuts. Als je daarmee begint te spelen, win je veel tijd. Gnocchi uit een pakje of een bouillonblokje in plaats van zelfgetrokken bouillon? Dat zijn gigantische tijdsbesparingen. Natuurlijk kun je zo'n blokje niet vergelijken met een kippenbouillon die twee uur heeft staan pruttelen, maar in dit boek streef ik ernaar om 95% van de smaakervaring te bereiken, in een fractie van de tijd. Ideaal dus als je goesting hebt in vol-au-vent, maar geen tijd hebt om die op de klassieke manier te bereiden en geen zin hebt in vol-au-vent van de supermarkt."

Heel veel goesting

"Het valt me op dat veel mensen het plezier in koken lijken te verliezen. Dat zie je aan het succes van kant-en-klare maaltijden of snelle oplossingen uit de supermarkt zoals stoommaaltijden. Ik vind eten niet iets om louter functioneel te bekijken. Het avondeten maken is toch iets waar je naar kunt uitkijken, waar je plezier kunt uithalen? Soms hoop ik dat wanneer mensen mijn recept met bijvoorbeeld gnocchi uit een pakje in de vingers hebben, ze ook nieuwsgierig worden naar zelfgemaakte gnocchi. Zelf deegwaren maken is fantastisch. Het vraagt wat tijd, maar het plezier dat je eruit haalt, is onbetaalbaar."

Iemand plezieren

"Ik haal ook oprecht veel plezier uit anderen een plezier doen. Dat is waar koken voor mij om draait. Dat heb ik zonder twijfel van mijn mama. Ze was een alleenstaande moeder die niet alleen het huishouden runde, maar ook werkte als cateraar. Ik was altijd supertrots op haar. Dan zei ik tegen vriendjes: het is wel dankzij mijn mama dat er lekker eten op jullie feest is, hé!" (lacht)

Bewuste stappen

"Nu ik dertig ben, richt ik me meer op duurzaamheid. Vooral dan op het integraal verwerken van producten. Vroeger had ik gerechten waar bijvoorbeeld vier kipfilets voor nodig waren. Dat zou ik nu niet meer doen. Ik ben me ervan bewust dat er voor twee kipfilets een volledige kip sterft. Dus zou ik nu de filets én de bouten gebruiken. Ik geloof niet in radicale veranderingen, maar in kleine, bewuste stappen. Gewoontes veranderen kost tijd, maar het maakt uiteindelijk wel een groot verschil."

Evolutie in de keuken

"Er staat nog veel te gebeuren de komende jaren. Het plan is dat er na het '31 minuten'-boek nog een '32 minuten'- en misschien zelfs een '33 minuten'-boek komt. Wat de rest brengt, zullen we wel zien. Misschien mag ik vader worden en kijk ik totaal anders naar de wereld en mijn kookstijl? (lacht) Maar voorlopig blijf ik doen wat ik graag doe: mensen inspireren om snel, lekker en met plezier te koken. Misschien is dat laatste wel het belangrijkste ingrediënt van allemaal?"

Aan de slag met snelle recepten van Loïc

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Loïc Van Impe

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen