Uien snijden zonder tranen, zo doe je dat
Het is écht mogelijk
In de keuken kun je er bijna niet omheen: uien snipperen is nu eenmaal een belangrijk onderdeel van heel wat recepten. Kun jij het ook niet zonder tranen? Met deze tips lukt het je deze keer wél!
Ajuin is een goedkope en efficiënte smaakmaker, maar je moet 'm wél eerst snipperen, natuurlijk. En dat gaat meestal gepaard met een stevig potje huilen. Wil je de volgende keer die uien snijden zonder tranen? Probeer onze trucjes dan eens.
Waarom moet je huilen als je uien snijdt?
Bij het snijden van uien komt zwavel vrij. Dat stofje reageert op water (en dus ook oogvocht), en die reactie creëert een zwavelverbinding die ervoor zorgt dat je ogen geïrriteerd raken en beginnen te tranen. Het komt er dus op aan om zo weinig mogelijk zwavel te laten ontsnappen.
Leg de ui(en) even in de diepvries
Dat lees je goed: leg de uien die je nodig hebt een kwartiertje in de diepvries voor je ze nodig hebt. De koude temperatuur zorgt ervoor dat de zwavel veel minder snel ontsnapt, waardoor je met een beetje geluk die ui gesnipperd hebt voor je ogen nog maar de kans hebben om te beginnen tranen.
Gebruik een vlijmscherp mes
Botte keukenmesjes zijn sowieso niet handig en erg gevaarlijk, maar ook als je uien wilt snipperen zonder tranen, gebruik je ze maar beter niet. Gebruik je een scherp mes, dan kneus je de ui namelijk een pak minder erg dan wanneer je met een bot exemplaar snijdt. Slijpen dus, die handel!
Snij de ui dicht bij een stomende pot
Staat er al saus te pruttelen of ben je pasta aan het koken? Laat het deksel dan van de pot en leg je snijplank wat dichter bij de stoom die vrijkomt. De dampen worden dan aangetrokken door die stoombron, waardoor ze grotendeels verdwijnen.
Steek je tong uit
Oké, beleefd is het niet, maar blijkbaar wél effectief: je tong uitsteken bij het snipperen. Het principe is een beetje hetzelfde als bij de vorige tip: je tong trekt de gassen aan voor ze je ogen bereiken.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!