Koffiewijzer: ken de Italiaanse koffies
Slim
Opgepast wanneer je in Italië een caffè bestelt! Dan krijg je namelijk een espresso die je in enkele seconden opdrinkt. In de laars staat immers niet de gezelligheid van een kop koffie centraal, maar de smaaksensatie. En smaaksensaties? Die zijn er in overvloed!
Espresso
Een espresso heeft een sterke smaak met een rijke bronskleurige schuimlaag die de Italianen 'crema' noemen. Deze sterke koffie wordt geserveerd in een klein kopje en is de basis van bijna alle Italiaanse koffies.
Doppio
Doppio betekent dubbel. Dit is dus een dubbele espresso.
Ristretto
Ristretto is straffer dan een espresso. Deze koffie wordt met minder water gemaakt en is dus geconcentreerder.
Macchiato
'Macchiato' betekent 'gevlekt'. Er worden een paar kleine scheutjes melk toegevoegd aan de espresso.
Latte macchiato
De omgekeerde wereld. Dit is gestoomde melk waar een beetje espresso is aan toegevoegd.
Lungo
Deze koffie is het omgekeerde van een ristretto. Deze espresso wordt met meer water bereid en lijkt dus het meeste op wat wij krijgen wanneer wij een gewone koffie zouden bestellen. Je vindt hem ook als 'caffè Americano' op de kaart.
Cappuccino
Een cappuccino is een espresso met opgeklopte en gestoomde melk. Het grootste deel van dit drankje is melk. De melk wordt vergroot in volume door het opschuimen met stoom. In Italië bestel je nooit een cappuccino na de middag.
Caffè latte
Wie niet zo'n koffieliefhebber is, bestelt het best een caffè latte. Deze koffie wordt met nog meer melk gemaakt dan een cappuccino, maar komt wel zonder schuimlaagje. Dit is ook een topper bij het ontbijt van de Italianen.
Corretto
Dit is een espresso met een scheutje drank erbij. De koffie wordt 'gecorrigeerd' met grappa, cognac of Sambuca.