10 keer de gezondste keuze!
Kiezen voor gezonde voeding is niet altijd makkelijk. Dikwijls grijpen we terug naar oude gewoontes en kiezen we voor de gemakkelijkste oplossing. Enkele kleine ingrepen kunnen je voedingspatroon al veel gezonder maken. Libelle Lekker geeft je 10 tips om voortaan de gezondste keuzes te maken.
Pure chocolade i.p.v. melkchocolade
Donkere chocolade met een cacao-gehalte van minstens 60% zit boordevol antioxidanten, die je cellen beschermen tegen beschadiging. Melkchocolade is minder gezond en veel vetter, om van de witte variant nog maar te zwijgen!
Rode i.p.v. witte wijn
Witte en rode wijn bevatten evenveel calorieën, maar in de velletjes van rode druiven zitten meer antioxidanten. Bovendien helpt alcohol (zij het met mate!) bloedklonters voorkomen.
Volkoren i.p.v. wit brood
Als het over granen gaat, kies dan voor ongeraffineerd: in brood, pasta en ontbijtgranen. De oplosbare vezels die erin zitten, maken dat je bloed lagere insulinehoeveelheden en minder slechte cholesterol bevat. De niet-oplosbare vezels maken je darmen dan weer goed schoon.
Thee i.p.v. frisdrank
Omdat de keuze tussen een hoop lege calorieën of antioxidanten die je cellen beschermen, snel gemaakt is. Warm of ijskoud, thee kun je altijd drinken!
Magere melkpoeder i.p.v. suiker
Minder suiker in je koekjes, cake en brood maakt dat je smaakpapillen op minder zoet worden afgesteld. Vervang daarom een vierde van de suiker in je bakrecepten door dezelfde hoeveelheid magere melkpoeder.
Water i.p.v. light dranken
Water drinken is de beste manier om je dorst te lessen en je lichaam te hydrateren. Light frisdranken bevatten ook geen calorieën, maar ze zitten boordevol kunstmatige zoetstoffen en versterken je trek in zoet, zodat je alleen maar naar meer zoetigheden zult grijpen.
Linzen en peulen i.p.v. biefstuk
Als je weet dat de aanbevolen portie van 100 g per dag ongeveer een vuist groot is, dan besef je dat de meeste Belgen te veel vlees eten. Linzen, bonen en peulen vormen een goed alternatief: ze bevatten vezels (die je in vlees niet vindt) en geen verzadigde vetten. Bovendien zitten ze boordevol eiwitten.
Magere i.p.v. volle yoghurt
Zuivel is een gezonde bron van calcium en vitamine D. Helaas is het verzadigde dierlijke vet in volle melk, vette kaas en yoghurt dan weer niet goed voor je aders, die erdoor kunnen dichtslibben. Door magere producten of zuivel met 0% vet te gebruiken, hou je enkel de voordelen over.
Peperkoek i.p.v. croissant
Croissants worden gemaakt met erg vet deeg. In 1 croissant zitten dan ook bijna 300 calorieën! Ter vergelijking: 1 plak peperkoek bevat slechts 70 calorieën en geen vet. De keuze is dus snel gemaakt!
Een appel i.p.v. appelsap
Sommige merken fruitsap bevatten amper 10% echt sap. Andere zijn misschien wel 100% puur sap, maar bevatten dan weer tot 25 g toegevoegde suikers, evenveel als een glas frisdrank! Zelfs als je vers fruitsap perst, mis je nog heel wat van het goeds dat fruit te bieden heeft. Echt fruit vult ook meer en is een perfecte mix van vezels, vocht, vitaminen en mineralen.