Boek: Moelleux
Heerlijk! Een moeulleux van chocolade waarbij het vloeibare lekkers omringd wodt door een heerlijk cakedeeg. Maar je hoeft je helemaal niet te beperken tot dat ene recept.
Wie kent dit onweerstaanbare Franse dessert niet? Een smeuïge kern verborgen in een cakeje. Maar je kan enorm variëren. Sylvie Aït-Ali wisselt in dit boek graag af met de soorten deeg en het vloeibare hart. Wat dacht je van een hartige moelleux als origineel voorgerecht?
In Moelleux. Verrassende zoete en hartige cakejes met een smeuïg hart vind je tal van originele en smakelijke ideeën voor zoete en hartige moelleux: Moelleux met peren, walnoten en blauwe kaas, Moelleux met rum en rozijnen, Moelleux met apel en kaneel, … Het water loopt je al in de mond alleen al als je de foto's ziet.
Moelleux. Verrassende zoete en hartige cakejes met een smeuïg hart, Sylvie Aït-Ali, ISBN 978 90 02 24055 3, € 14,95, 168 blz., hardcover, Een uitgave van Standaard uitgeverij.
Recept: Moelleux met truffelaardappelen en blauwe kaas
Voor 4 personen
500 g truffelaardappelen (ook wel vitelotte genoemd) – 30 g boter – 1 eiwit – 1,2 dl room – 50 g zachte blauwe kaas (bijvoorbeeld Franse morbier) – peper en zout
- Verwarm de oven voor op 200°C (stand 6-7).
- Schil de aardappelen en kook ze in ongeveer 15 minuten gaar. Pureer ze.
- Meng de aardappelpuree met de boter, het eiwit en de room. Kruid met peper en zout.
- Neem 4 individuele siliconen bakvormpjes die de vorm van een halve bol hebben. Als je andere bakvormpjes gebruikt, strijk ze dan zorgvuldig in met boter.
- vul de bakvormpjes voor de helft met het beslag.
- Leg in elk bakvormpje een stukje kaas.
- Vul de bakvormpjes verder op met het beslag.
- Zet ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven (afhankelijk van het type oven).
- Neem uit de oven, laat 5 minuten rusten en ontvorm de moelleux op een bord.
- Dien onmiddellijk op.
Mooie kleur
Om een mooie paarse kleur te verkrijgen, kies je het best voor fel gekleurde aardappelen en voeg je het best geen eierdooier toe.
Tip
Lekker met een slaatje of als bijgerecht bij een stukje vlees.