Rauwe of gekookte groenten?
De feiten op een rijtje.
Zijn rauwe groenten gezonder of is gekookt toch beter voor je? Hier bestaan verschillende meningen over daarom hebben we de feiten even op een rijtje gezet
De feiten
- Groenten verliezen vitamines door het koken in water. . Maar tomaat wordt juist voedzamer door verwarmen omdat de lypogeen dan beter door je lichaam kan worden opgenomen.
- Door koken worden groenten makkelijker verteerbaar en kunnen de voedingsstoffen beter worden opgenomen door je lichaam.
- Aubergine, aardappels en peulvruchten bevatten kleine hoeveelheden giftige stoffen die door het koken geneutraliseerd worden en dus beter niet rauw kunnen worden gegeten.
- Kool en spruitjes kun je rauw eten, maar zijn erg moeilijk verteerbaar
- Naast rauw en gekookt kan je ook kiezen voor ingelegd in zuur. Deze bevatten natuurlijke probiotica en zijn heel gezond, denk bijvoorbeeld aan zuurkool.
- De beste keuze is afwisseling. Wissel rauw af met gekookt en kies ook af en toe voor zuurkool. Kies je voor rauwe groenten? Was ze dan eerst goed.