Basisrecept varkensgebraad
bereiding
-
1
Haal het gebraad op tijd uit de koelkast. Doe dat minstens 1 uur van tevoren, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
-
2
Verwarm de oven voor op 180°C. Kruid het vlees met peper en zout en smeer het in met de mosterd.
-
3
Verhit de olie in een ovenvaste pan en laat ze goed heet worden. Blus met een klontje boter. Bak het vlees in de pan aan alle kanten goudbruin.
-
4
Zet het vlees in dezelfde pan, zonder deksel, in de oven. Anders stoom je het vlees in plaats van het te bakken. Overgiet elk kwartier met vet.
-
5
Check regelmatig de kerntemperatuur. Wanneer die 58°C heeft bereikt, is het vlees klaar. Hoelang dat duurt, is afhankelijk van de vorm van het stuk vlees. Reken ongeveer op 40 minuten.
-
6
Haal het gebraad uit de oven en wikkel het volledig in aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.
-
7
Maak intussen van het braadvocht een sausje door het te binden met een klontje boter en de bloem. Te weinig vocht? Voeg wat water, bouillon of bruine fond toe.
-
8
Snij het gebraad in plakjes en serveer die met een beetje saus.