Sint-jakobsnoten met pastinaak-bloemkoolpuree
bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 150°C. Spoel de pastinaken en snij de schil weg in de lengte met een dunschiller zodat je lange slierten bekomt. Wrijf de schillen voorzichtig in met een halve koffielepel olijfolie. Let op dat ze niet breken. Leg de pastinaakschillen op een bakplaat en bak ze 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze bruin kleuren. Laat ze afkoelen op de bakplaat. Bij het afkoelen worden ze extra krokant.
-
2
Snij de pastinaken in stukken en de bloemkool in roosjes. Kook de groenten zo’n 10 minuten tot ze door en door gaar zijn.
-
3
Giet de groenten af, laat ze uitlekken en stort ze opnieuw in de kookpot. Breng ze op smaak met het saffraanpoeder, citroensap, grof zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de room toe en mix ze met een staafmixer tot een smeuïge puree.
-
4
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan met antiaanbaklaag. Leg de coquilles in de pan en laat ze onaangeroerd 1 minuut bakken. Kruid ze met versgemalen zwarte peper en grof zeezout. Draai ze om zodat ook de andere zijde goudbruin en krokant wordt.
-
5
Schep wat pastinaak-bloemkoolpuree op een bordje en smeer deze uit met de bolle zijde van de lepel. Leg hier 3 sint-jakobsnoten bovenop en werk ze af met wat wat verse dille, enkele takjes waterkers en 3 à 4 pastinaakchips. Druppels de resterende olijfolie uit de pan over de gerechtjes heen. Serveer meteen.