Recept

Briochedonuts met vanille­crème

  • Duur:
  • Budget:
  • Moeilijkheid:

Wat een heerlijke ontdekking, deze briochedonuts! En dat zonder geraffineerde suiker...

Overkneed je briochedeeg niet. Een deeg te lang kneden geeft een taaier resultaat. Duw het deeg dus gewoon een beetje plat voor je de bolletjes vormt.

bereiding
  1. 1

    Maak het deeg voor de donuts. Smelt de boter met de melk en de Zusto in een steelpannetje. Laat het mengsel even afkoelen. Meng er de bloem, de gist en de eieren kort onder. Voeg het zout toe en kneed alles in 10 minuten tot een zacht deeg. Leg het deeg in een ingevette kom, dek het af en laat het 1.30 uur rijzen op kamertemperatuur.

  2. 2

    Duw het deeg in. Snij het in 16 stukken en rol die op tot bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af en laat ze weer 1.30 uur rijzen op kamertemperatuur.

  3. 3

    Maak intussen de crème. Snij het vanillestokje overlangs open, schraap de zaadjes eruit en voeg ze toe aan de melk. Breng de melk aan de kook. Klop de eidooiers met de suikervervanger luchtig in een kom. Voeg het maïszetmeel toe en meng goed. Giet een beetje hete melk bij de dooiers en meng goed.

  4. 4

    Los de gelatineblaadjes op in koud water. Giet het eidooiermengsel bij de rest van de warme melk in het steelpannetje en zet het pannetje weer op een zacht vuur. Breng het mengsel aan de kook, maar blijf zorgvuldig roeren tot het geheel goed is ingedikt. Voeg de uitgeknepen gelatine toe en meng goed. Giet de crème in een kom, dek ze af met vershoudfolie en laat ze even afkoelen. Doe de crème in een spuitzak met een fijn stevig mondje. Leg de spuitzak minstens 2 uur in de koelkast.

  5. 5

    Verhit frituurolie in een kookpot tot 165 à 170°C. Leg voorzichtig enkele broodjes in de hete olie. Bak ze 4 minuten. Draai ze voorzichtig om en bak ze nog eens 4 minuten. Haal ze uit de olie en wentel ze meteen door de suikervervanger met kristalsuikerstructuur. Laat ze afkoelen.

  6. 6

    Prik een fijn gaatje aan de zijkant en vul de briochedonuts zo met de vanillecrème. Serveer ze meteen of bewaar ze in de koelkast. Je kunt ze ook opensnijden en zo vullen met de crème.

Deel dit recept

Hoe vond je het recept?

Briochedonuts met vanille­crème

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!