Portugees koken met Loïc
Zuiderse recepten
Portugal is een van Loïcs favoriete Europese bestemmingen. Geniet mee van deze 7 zalige zuiderse recepten om Portugees te koken.
Loïcs blik op een Portugees menu
Voorgerechten
- Proef zeker eens van caldo verde: een koude soep op basis van aardappel en groenekool. Ze wordt afgewerkt met worst.
- Ook caldeirada, een overheerlijke vissoep, is zo'n traditioneel voorgerecht. Het grote verschil met een cataplana: in een caldeirada wordt enkel met vis gewerkt, niet met schaal- of schelpdieren.
Hoofdgerechten
- Een onverwachte, maar overheerlijke combinatie is de carne porco à alentejana: een stoofpotje van schelpdieren en varkensreepjes. Een must-eat!
- Bifana, een broodje warm varkensvlees, is het Portugese antwoord op pulled pork. Het wordt niet op een hamburgerbroodje geserveerd, wel tussen twee dikke sneden stevig Portugees brood.
Desserten
Geen Portugese avond zonder de traditionele pastéis de nata. De lekkerste variant vind je in Lissabon, waar je ze koopt als pastéis de Belém. Het bladerdeeggebakje gevuld met luchtige pudding en afgewerkt met kaneelpoeder is uitgegroeid tot hét Portugese dessert. Het kent zijn oorsprong in de Portugese kloosters. De zusters gebruikten eiwit om hun habijt te stijven en hadden dus veel eidooiers over. Om die niet verloren te laten gaan, maakten ze er gebakjes mee.
Wat drinken we erbij?
- Een vinho verde is een lekker frisse witte wijn met een laag alcoholpercentage. De naam duidt op de groene streek in Noord-Portugal waar de wijn gemaakt wordt.
- In de Dourostreek rond Porto kun je verschillende portokelders bezoeken, waar je deze zoete wijn ook kunt proeven. Porto werd haast per toeval ontdekt, toen men manieren zocht om rode en witte wijn langer te bewaren tijdens lange zeereizen.
Lees ook …
- Vakantieland: Portugese smaken
- Tips en recepten van Loïc Van Impe
- Ontbijtjes van over de hele wereld
- Het mediterrane dieet, wat is dat eigenlijk?
- Pastéis de nata