Flammkuchen: zo maak je deze topper uit de Elzas zelf
Tarte flambée alsacienne
Heimwee naar vakantie? Hoog tijd om zelf eens deze topper in de oven te schuiven. Met zo'n overheerlijke flammkuchen voor je neus verdwijnt die doordeweekse dip als sneeuw voor de zon. Zo maak je eigenhandig deze 'pizza van de Elzas'.
Flammkuchen is een specialiteit uit de Elzas en wordt daarbuiten ook wel tarte flambée genoemd. Het is een hartige taart met dunne bodem die zoals pizza in een hete oven wordt gebakken. Traditioneel is deze belegd met knapperig gerookt spek en zure room, maar daar wordt creatief mee omgesprongen. Zo kun je variëren met het vlees, extra groenten toevoegen of uitpakken met een zoete dessert-flammkuchen.
Het was oorspronkelijk een trucje van de bakkers om de temperatuur van de oven te testen. Kwam de flammkuchen er knapperig uit, dan konden ze starten met het broodbakken. Maar zoals wel vaker gebeurt, werd het oventestje zelf een serieuze hit.
Zelf flammkuchen maken
Wat het deeg betreft zijn er verschillende kampen: groep brooddeeg (aannemelijk, gezien het bakkersverleden), team flatbread en een enkeling die voor bladerdeeg gaat. In de regio zul je meestal de versie met ongegist deeg voorgeschoteld krijgen. Er gaat enkel bloem, zout, water en olie in. In de supermarkt komt pizzadeeg eigenlijk het dichtst in de buurt, mocht je geen zin hebben om zelf aan het kneden te slaan. Al vind je bij sommige supermarkten tegenwoordig ook wel echt flammkuchendeeg in de koelafdeling.
In tegenstelling tot pizza wordt de klassieke flammkuchen belegd met spek, zure room, dunne uiringen en geraspte kaas. Naast peper en zout wordt ze gekruid met nootmuskaat. En net zoals pizza wordt het gerecht beter in een houtoven. Maar: met onze recepten maak je vast een bijna even lekkere versie.
Lees ook …
- De lekkerste pizza maak je zelf
- Quiche invriezen, kan dat eigenlijk?
- Hartige taarten: daar hebben we altijd wel zin in!
- Slim idee: maak je pizza op platbrood
- Bretoense pannenkoeken: niet alleen lekker op vakantie
- Het ultieme recept voor quiche lorraine
Flammkuchen 9x anders
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.