Zo maak je je eigen pastadeeg
Als een échte Italiaanse mamma
Zelf pastadeeg maken als een Italiaanse mamma? Sì! Probeer het meteen uit met deze tips en je zult zien: het is supereenvoudig en molto delizioso!
Eerst en vooral: de juiste bloem
Pastadeeg maak je niet met patisseriebloem. Italianen gebruiken voor verse pasta meestal 00-bloem ('tipo-00' of 'doppio zero') omdat die fijne korrels heeft en voor een glad pastadeeg zorgt. De bloem komt van een zachtere tarwesoort ('farina di grano tenero') met een gemiddeld glutengehalte. De combinatie van 00-bloem en ei vormt een kneedbaar deeg dat je gemakkelijk kunt verwerken tot allerlei vormen: van lasagne en tagliatelle tot ravioli en farfalle.
Zo begin je eraan
- Reken per persoon 100 gram bloem. Per 100 gram bloem gebruik je ook 1 ei.
- Zeef de bloem in een bergje op het werkvlak. Maak in het midden een kuiltje – een 'fontana di farina' – en breek de eieren erin.
- Werk met je vingertoppen of een vork beetje bij beetje wat bloem vanaf het midden door de eieren.
- Voeg een snuifje zout toe en kneed met de palm van je hand in ongeveer 10 minuten tot een glad en soepel deeg. Voeg eventueel een scheutje olijfolie of water toe.
- Maak een bol van het deeg, verpak die in keukenfolie en laat minstens 30 minuten rusten. Dat is nodig om de gluten – die voor de elasticiteit van het deeg zorgen – tot rust te laten komen. Meteen na het kneden is het deeg té elastisch en zal het zich bij het uitrollen steeds weer grotendeels terugtrekken in zijn oude vorm.
In dit filmpje kun je zien hoe pastadeeg wordt gemaakt
Heb je een pastamachine nodig?
Om zelf verse pasta te maken heb je in principe geen dure apparaten nodig. Een deegroller, een mes en een glad aanrecht volstaan. Een pastamachine kan het werk wel verlichten: je kunt er het pastadeeg dun mee uitrollen en fijne slierten maken. Sommige machines hebben voorzetstukjes om holle pastavormen mee te maken, zoals macaroni.
Heb je geen pastamachine? Zoals gezegd kun je ook met een deegrol pasta uitrollen. Bestrooi 'm eerst en vooral met bloem. Bestuif ook het werkblad met bloem. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en bestuif de deegvellen met bloem. Snij de pasta dan in de gewenste vorm.
Als je geen pastamachine of deegrol in huis hebt, en je bent geen fervente pastamaker, dan raden we je aan om niet meteen een pastamachine te kopen. Probeer het eerst met een deegrol, die je ook voor andere dingen kunt gebruiken.
Klaar met uitrollen? Dan is het nu tijd om je pasta te vormen. Voor lasagnevellen snij je de pasta in grote rechthoeken. Wil je lange, platte pasta maken, rol dan het deeg op en snij het met een scherp mes in gelijke slierten: 8 mm breed voor tagliatelle, 5 mm voor fettucine en 3 cm voor pappardelle. Ook farfalle of strikjespasta maak je zelf: snij het deeg in vierkantjes en knijp die in het midden dicht met je vingers.
Gaartijd
Kook pasta altijd in ruim water met zout. Italianen houden vast aan de verhouding 1 liter water per 100 gram pasta, mét een flinke snuif zout. Voeg de pasta pas toe als het water kookt. De kooktijd voor droge pasta varieert van 5 tot 12 minuten, verse pasta kook je 1 tot 5 minuten, afhankelijk van de dikte en de droogtijd. Regelmatig proeven geeft uiteraard het beste resultaat.
En dan nu: koken maar!
Save
Save
Save
Save
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!