De slowcooker: voor- en nadelen
Top gear
Twijfel je nog of je een slowcooker in huis moet halen? Is het niet gewoon weer een extra toestel in de kast? Wij lijsten voor jou de pro's en contra's op.
Wat is zo'n slowcooker precies?
Een slowcooker (ook wel Crock Pot genoemd, naar het bekendste merk) is een elektrisch toestel waarmee je gemakkelijk kan koken, stoven en sudderen. Makkelijk? Jep, want je hoeft enkel de ingrediënten te snijden en de stekker in te steken, en je slowcooker doet de rest.
Slowcookers houden een constante, relatief lage temperatuur aan gedurende lange tijd, tenminste enkele uren. Zo gaart je maaltijd traag en komen de smaken optimaal tot hun recht. Ideaal dus voor stoofpotjes, soepen of sauzen die lang moeten garen. Intussen kun jij lekker iets anders doen. Werken, bijvoorbeeld, of een lange wandeling maken.
De meeste slowcookers zijn vrij eenvoudig en hebben twee standen: low en high. Low duurt het langste, high gaat iets sneller. Sommige versies hebben een timer zodat je zelf de gaartijd kunt bepalen. En soms zit er ook een handige warmhoudstand op – da's makkelijk als in jouw gezin niet iedereen tegelijkertijd aan tafel gaat.
Een slowcooker bestaat meestal uit een toestel met verwarmingselement en een uitneembare binnenpot. Deze kan van metaal of van keramiek gemaakt zijn.
Slowcookers zijn in verschillende afmetingen verkrijgbaar en in verschillende prijscategorieën. Je vindt al slowcookers vanaf zo'n 40 euro, de toppers uit het gamma zitten rond de 150 euro.
Is dat wel veilig, zo'n slowcooker die uren aan staat?
De vraag die vaak opduikt. Want is dat niet gevaarlijk voor brand, zo'n elektrisch toestel aan laten staan terwijl je zelf niet thuis bent?
Een slowcooker mag je met een gerust hart in de stekker steken en vertrekken: hij is ervoor gemaakt. Ook je koelkast of diepvriezer trek je niet uit de stekker als je naar je werk vertrekt. Natuurlijk moet je een defect toestel altijd laten nakijken of wegdoen.
Ook rond voedselveiligheid stellen mensen zich vragen. Zo lang het toestel aan staat en verwarmd wordt, is er geen probleem. Het gevaar schuilt 'm eerder in toestellen met een uitgestelde start. Vlees in een koud toestel leggen en enkele uren op het aanrecht laten staan alvorens het begint op te warmen, is vragen om problemen. Gebruik ook liever geen diepvriesproducten, tenzij ze volledig ontdooid zijn. Te koude ingrediënten kunnen de temperatuur in het toestel onder de veilige grens doen dalen.
Voordelen
- Van start tot stop gaart je gerecht met het deksel op de pot. Er gaan dus geen vocht, vitamines en smaak verloren. Je voegt ook geen of slechts weinig vocht toe, tenzij je natuurlijk een soep of bouillon maakt. Vertrek je van een 'gewoon' recept voor een stoofpotje, dan mag je de hoeveelheid vocht die je moet toevoegen ongeveer delen door vier.
- Hoewel je het anders zou verwachten, worden groenten er niet papperig in – zolang je ze niet voorkookt en niet te veel vocht toevoegt. Dat geldt voor harde groenten zoals wortelen, pastinaak, aardappelen, ui … Zachte groenten zoals spinazie of tomaat zullen wel helemaal plat koken. Als dat niet de bedoeling is, kun je ze dus beter later tijdens de gaartijd toevoegen.
- Je hebt heel weinig vetstof nodig. Een slanke manier van koken, dus.
- Terwijl je slowcooker werkt, heb jij er geen omkijken naar. Ideaal: 's morgens alles in de pot, 's avonds is het eten klaar.
- Zelfs het taaiste vlees wordt door garen op lage temperatuur lekker zacht.
- Het verbruikt weinig energie (meestal zo'n 250 à 300 Watt).
- Dankzij de binnenpot, en doordat je eigenlijk niet bakt in zo'n toestel maar op lage temperatuur gaart, is het toestel makkelijk schoon te maken.
- Je kookt met het deksel op de slowcooker: geen spatten op het fornuis of tegen de keukenwand, dus.
Nadelen
- Niet ideaal voor spontane diner-ideeën, doordat de slowcooker er altijd wat langer over doet.
- Je kunt maar één gerecht tegelijkertijd maken.
- In je slowcooker kun je alleen maar bereidingen op lage temperatuur klaarmaken. Je kunt 'm dus niet gebruiken om een steak te bakken of zo.
- Voor sommige gerechten, zoals stoofpotjes met vis, is een slowcooker minder geschikt net omwille van het lange garen. De vis zou uit elkaar vallen.
- Nog een nadeel van de lange gaartijd: sommige vitaminen worden afgebroken. Dat is ook zo als je een gerecht of een soep lang laat garen op het vuur, trouwens, en ook bij koken in water verlies je vitaminen.
- Peulvruchten moet je nog altijd eerst koken in een pan met water voor je ze in je slowcooker doet. Dat komt doordat ze stoffen bevatten die giftig zijn wanneer ze niet voldoende verhit worden – en aangezien de temperatuur in een slowcooker onder de 100°C blijft, is dat hier ook het geval.
- Voor sommige gerechten moet je het vlees vooraf nog aanschroeien in een pan voor je ze in de slowcooker doet, omwille van de smaak of kleur.
- Een slowcooker is een redelijk groot apparaat. Dat neemt plek in op je aanrecht en in je keukenkast.
- Veel kookplezier is er niet aan maar hé, soms mag het gewoon gemakkelijk zijn, niet?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!