Deze vissen kun je wél met een gerust hart eten
Bewust eten
Enkele maanden geleden besloot Carrefour geen pangasius meer te verkopen. De vis zou te veel bacteriën bevatten en resistent zijn tegen antibiotica. Maar pangasius is niet de enige vis waar een geurtje aan hangt...
De reden waarom Carrefour pangasius uit de rekken heeft gehaald is omdat de vis te veel bacteriën bevat en hij resistent zou zijn tegen antibiotica. Bovendien zijn de werkomstandigheden in veel kwekerijen schrijnend en is de productie van de vis erg slecht voor het milieu. Maar jammer genoeg is pangasius geen uitzondering. De lijst met vissen die je beter kan vermijden is langer dan diegene die je met een gerust hart kan opeten. Het Wereld Natuur Fonds (WWF) stelde een viswijzer samen waarop je kan aflezen welke vissen te vermijden zijn en welke wel een goede keuze zijn.
Uit de lijst kan je afleiden dat je bij veel vissoorten vooral rekening moet houden met de plaats waar de vissen gekweekt worden. Zo is wilde zalm uit Alaska een goede keuze, maar valt zalm die in de Stille en Atlantische oceaan gekweekt werd, te vermijden. Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Maar welke vissen kan je dan nog wel met een gerust hart eten? Wel, met schelvis, heek, tong, Alaska pollak, kabeljauw, koolvis en pladijs zit je goed. En ook mosselen, garnalen, kreeft en sint-jacobsschelpen zijn een goede keuze. Maar vergeet ook hier geen rekening te houden met de plaats waar de vissen gekweekt werden.
Enkele tips
- Koop geen vis die gevangen wordt tijdens de paartijd.
- Ga voor biologische vis of vis met een ASC– of MSC-label. Deze vissen zijn verantwoord en duurzaam gekweekt.
- Met de VISwijzer app van WWF heb je steeds de viswijzer bij de hand. Handig als je twijfelt in de supermarkt of bij de visboer.