Knolletjes knowhow
Lekkere knolletjes
Radijs, rammenas, daikon, mierikswortel,... stuk voor stuk knolletjes die elk gerecht karakter geven. Maar wat weet jij eigenlijk over deze knollen?
Radijs
• Net zoals andere knolletjes stimuleren radijzen de spijsvertering en zuiveren ze de nieren. Ze zijn rijk aan vitamine C en vitaminen B2 en B6. Plus: ze bevatten een flinke hoeveelheid ijzer.
• Radijsjes smaken iets minder pittig als je ze schilt. Is de buitenkant wat te zacht geworden? Leg ze een uurtje in ijskoud water. Zo worden ze weer lekker knapperig.
Rammenas
• Rammenas is een stengelknol en geen wortelknol, in tegenstelling tot de radijs. Bovendien is rammenas groter en steviger én smaakt deze variant milder.
• Je hebt twee soorten rammenas: de zwarte winterrammenas en de pittigere zomerrammenas. Omdat je de groente lang kunt bewaren, is hij het hele jaar door te verkrijgen.
Daikon
• Daikon – Japans voor 'lange wortel' – is een zacht smakende, oost-Aziatische witte rammenassoort. Rettich is een andere naam.
• Daikon is lekker rauw in salades of in een yoghurtsaus met peterselie, maar ook gekookt in soepen en stoofpotjes. Plus: het is een gezond tussendoortje.
Mierikswortel
• Mierikswortel is een dikke, vlezige penwortel met een scherpe mosterdachtige smaak. Het Japanse zusje van de mierikswortel ken je als wasabi, die nog pikanter smaakt.
• Gebruik geraspte mierikswortel, met mate, in koude en warme sauzen bij vlees- of visgerechten, of verwerk het in rodebieten- of aardappelsalade.