Meest recente artikelen

Het aspergeseizoen is er weer: de lekkerste asperges van bij ons!

Alles over dit witte goud

Het aspergeseizoen is er weer: de lekkerste asperges van bij ons! Artikel

Eindelijk zijn ze er weer: lekkere asperges van bij ons. Geniet er snel van, want het aspergeseizoen duurt niet lang! Ontdek hier alles wat je wil weten over de asperge.

Het aspergeseizoen, wanneer is dat precies?

Het aspergeseizoen loopt van half maart tot 24 juni. De oogst begint in maart met asperges uit serreteelt en uit teelt onder plastic kappen. Vollegrondasperges komen pas in de tweede helft van april op de markt. De topmaanden voor de asperge zijn mei en juni. Eind juni (meer bepaald rond 24 juni, de langste dag) is het seizoen afgelopen.
Asperges worden in bundels (of ook wel ‘bussels’) en nu meer en meer ook op schaaltjes onder folie verkocht. Witte asperges mogen geen roze of blauwe tint hebben en de kop moet vast en onbeschadigd zijn. Het onderste deel van de stengel mag niet houterig, hol of droog zijn. Groene asperges zijn groen tot lichtgroen en mogen niet vlezig zijn.

Wit of groen?

Witte en groene asperges zijn beide afkomstig van dezelfde aspergeplant. Witte asperges groeien onder de grond, in het donker, en zijn daarom ook wit. Ze smaken zachter en fijner dan groene asperges. Deze worden bovengronds geteeld en kleuren groen onder invloed van zonlicht. Ze moeten minder lang koken dan hun witte broertjes en smaken sterker en pittiger.

Asperges bewaren

Als je asperges gekocht hebt, is het het best om ze zo snel mogelijk na aankoop te bereiden. In een vochtige doek gewikkeld blijven ze in de koelkast nog tot 2 dagen goed. Ingevroren kun je ze 9 maanden bewaren. Zo kun je ook na het aspergeseizoen van je asperges genieten. Schil ze gewoon en vries ze in. Blancheren kan, maar is zelfs niet nodig.

Hoe bereid je asperges?

Neem een asperge vast met beide handen en buig ze. Zo breekt het houtachtige uiteinde vanzelf af. Schil de aspergestelen hierna van boven naar beneden met een dunschiller. De groene asperge heeft een dunnere schil en hoef je niet noodzakelijk te schillen. Je kookt de asperges het best in een speciale aspergepan: een hoge smalle pan waarin ze rechtop staan. Als je dit niet in huis hebt, kun je de asperges best samenbinden in busseltjes. Bind het keukentouw vast aan het oor van een hoge kookpan  en zorg dat de aspergepuntjes boven het kookwater uitsteken. Kook de asperges 8 tot 10 minuten in licht gezouten water en laat de gare asperges uitlekken in een keukendoek. Je kunt asperges ook in de microgolfoven bereiden. Leg ze dan met de punten in dezelfde richting naast elkaar. Leg ze nooit op elkaar. Overgiet ze zuinig met water en laat ze 8 à 10 minuten afgedekt garen. Laat ze hierna enkele minuten rusten. Je rekent best op 300 à 350 gram asperge per persoon.

Zijn asperges gezond?

Ja! Asperges bevatten bijzonder weinig calorieën, maar zijn rijk aan vezels en mineralen zoals kalium, calcium en ijzer. Bovendien bevatten ze vitaminen B en C.

aspergepan

Heb jij al een aspergepan? En een abonnement op Libelle Lekker?

Twee keer nee? Dan is dit een actie voor jou. Wie nu een abonnement neemt op Libelle Lekker (papier en digitaal), krijgt deze stijlvolle roestvrijstalen aspergepan van Cosy & Trendy als welkomstgeschenk.

Het mandje voorkomt dat de asperges breken, zodat je ze perfect kunt serveren. Dankzij de speciale bodem wordt de warmte optimaal verdeeld, wat energie bespaart. Geschikt voor alle warmtebronnen, inclusief inductie. De aspergepan is vaatwasmachinebestendig.

Deze actie loopt tot 9 april 2025 of zolang de voorraad strekt.

De lekkerste recepten met asperges

Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet. Ontdek hier al onze recepten met asperges.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen