9 goede vragen over water
Wereldwaterdag
Water drinken is gezond, maar hoeveel moet (of mag) je drinken en moet dat dan flessenwater of kraantjeswater zijn? Hier lees je het antwoord!
1 Waarom moeten we water drinken en hoeveel?
Water is onmisbaar om te overleven. Een mens kan enkele weken in leven blijven zonder voedsel. Zonder vocht hou je het maar een paar dagen vol. Elke dag 1,5 liter drinken is dus de boodschap. Wie sport of zware lichamelijke arbeid verricht en meer vocht verliest door transpiratie drinkt beter meer. Water is de ideale dorstlesser: het bevat geen cholesterol en geen calorieën. Regelmatig water drinken onderdrukt bovendien het hongergevoel. Een ideale slankhouder dus.
2 Welke soorten zijn er?
Keuze is er genoeg. Er is water met of zonder bubbels, met specieke mineralensamenstellingen en bijzondere smaaknuances… Of je tapt gewoon water van de kraan. Mineraal- en bronwater worden als het ware meteen vanuit de ondergrond in de fles gebracht en zijn drinkbaar in hun natuurlijke staat. Leidingwater wordt eerst behandeld om het drinkbaar te maken.
3 Wat is het verschil tussen mineraalwater en bronwater?
Bronwater mag onder verschillende namen op de markt komen, mineraalwater mag enkel de naam van de bron dragen. Bovendien moet mineraalwater steeds dezelfde minerale samenstelling hebben, waardoor het gezondheidsvoordelen kan claimen. Spa Reine wordt bijvoorbeeld
aanbevolen voor zoutarme diëten en voor de voeding van zuigelingen. Bronwater kan licht variëren qua minerale samenstelling, en dus qua smaak, bijvoorbeeld afhankelijk van de seizoenen.
4 Wat is hard water?
Of water 'hard' is of 'zacht' wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium. Hard leidingwater is slecht voor huishoudtoestellen, maar niet voor je gezondheid. Als je er veel last van hebt, kun je eventueel voor een ontkalker kiezen.
5 Wat bepaalt de smaak van mineraalwater?
De smaak van mineraalwater hangt grotendeels af van de plaats van de bron en de samenstelling van de bodem, ofwel de aanwezige mineralen en oligo-elementen. Mineralen zoals calcium, kalium en magnesium, én het eventuele koolzuurgehalte zorgen voor de smaakimpressie. Zo is er licht, gemiddeld en sterk gemineraliseerd water, al dan niet licht of sterk koolzuurhoudend. De Belgische bodem bevat bijvoorbeeld relatief weinig mineralen zodat onze watersoorten zacht zijn van smaak. In Italië is de bodem sterk zwavelhoudend, ijzerhoudend en rijk aan carbonaat. Italiaanse waters zijn daarom sterk gemineraliseerd, met een meer uitgesproken karakter.
6 Komt spuitwater bruisend uit de grond?
Soms wel en soms niet. De bubbels in bruisend water zijn kleine gasbelletjes. Koolzuurhoudend water kan afkomstig zijn van een bron die van nature koolzuur bevat. Het water kan ook koolzuurhoudend gemaakt worden door toevoeging van zuiver koolzuurgas: een kleur- en reukloos gas met een prikkelende smaak.
7 Mag ik onbeperkt mineraalwater drinken?
Laag en matig gemineraliseerde waters mag je naar hartenlust drinken op elk moment van de dag. Sommige waters zijn echte mineralenbommen. Niet dat je meteen risico loopt, maar drink ze liever met mate. Ze zijn ook niet altijd geschikt voor baby's en kleine kinderen. Soms kunnen die extra mineralen dan weer nuttig zijn, bijvoorbeeld:
• natriumrijk water (zoals Vichy Celestins en Apollinaris): na braken en diarree of bij grote hitte
• sulfaatrijk water (zoals Contrex en Hépar): kan laxerend werken en helpen bij constipatie
• carbonaathoudend water (zoals Apollinaris en Badoit): bij een gevoelige maag
Omdat de hoeveelheid mineralen sterk kan verschillen, lees je het best het etiket. Zeker als je om gezondheidsredenen bepaalde voedingsstoffen – zoals natrium – moet vermijden.
8 Is kraantjeswater wel gezond?
Belgen drinken massaal flessenwater: uit gewoonte, voor de smaak of omdat ze denken dat leidingwater ongezond is… Maar waarom flessen kopen als er perfect drinkbaar water uit de kraan komt? Leidingwater is niet alleen 50 tot 200 keer goedkoper dan flessenwater, het is ook veilig en gezond. Ons kraantjeswater dat wordt geleverd door een drinkwatermaatschappij is streng gecontroleerd en perfect gezond. De smaak kan wel
van streek tot streek verschillen, afhankelijk van de aanwezige mineralen en oligo-elementen. De kwaliteit van het drinkwater in je buurt kun je opvragen bij je drinkwatermaatschappij.
9 Waar komt leidingwater vandaan?
Leidingwater komt uit ondergrondse waterbekkens en wordt geleverd via het openbaar waterleidingnet. Het is uitgebreid behandeld, geanalyseerd
en gecontroleerd aan de hand van tientallen Europese voorschriften. Aan het water kan een kleine hoeveelheid chloor worden toegevoegd om bacteriën te doden. Dat zorgt soms voor een onaangename geur, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Leidingwater bevat ook mineralen zoals
magnesium en calcium, net als flessenwater. Alleen gedemineraliseerd of gedestilleerd water is helemaal 'zuiver' maar het is dan ook smakeloos en niet bedoeld als drinkwater.
Tekst: Sophie Matthys.