Welke aardappel kies je voor friet?
Voor het allerbeste resultaat
Frietjes zijn onze nationale trots. Maar welke aardappel gebruik je voor friet? Want je maakt ze best niet zomaar van elke aardappel...
Er zijn ontzettend veel verschillende soorten aardappelen, de vraag is dus welke je voor friet moet gebruiken. De allerlekkerste frietjes maak je van bloemige aardappelen, en dus niet van vastkokende aardappelen. Bintjes, bijvoorbeeld. Dat zijn vrij grote, lange aardappelen die voldoende zetmeel bevatten om je frieten lekker goudbruin en krokant te laten worden. Welke andere soorten aardappel gebruik je voor friet? Agria, Désirée, Première en Santé.
Extra tips
Bewaar je aardappelen niet te koud: dan worden er te veel suikers gevormd en kleuren de frietjes bij het bakken te donker. Om dit te voorkomen, kun je ze eerst blancheren, spoelen onder koud water en drogen alvorens ze te frituren. Door de frietjes eerst te blancheren, verdwijnt trouwens ook de acrylamide uit de aardappelen, een stof die kanker kan veroorzaken. De Europese Commissie zou graag willen dat frietjes daarom steeds eerst geblancheerd worden. Alleen: geblancheerde frietjes zijn lang niet zo lekker als gewone frietjes, ze zijn slap en smaken droger. Geen wonder dat Belgische frituristen niet te vinden waren voor dit voorstel. Gelukkig blijft het bij een aanbeveling.
Ook van aardappelen die al even in je kast liggen kan je frieten maken. Zorg wel dat ze niet bedorven zijn, uiteraard. Hoe herken je zo'n rotte aardappel? Schimmel en verkleuring liggen voor de hand, maar wees ook waakzaam voor een gekke geur of wakke plekken. Ook scheuten en uitlopers kunnen betekenen dat de aardappelen al wat ouder zijn. Al wil dat niet per se zeggen dat je ze niet meer kan gebruiken voor friet. Vraag jij je soms af of je een aardappel met uitlopers al dan niet moet weggooien? Lees dan in dit artikel wanneer dat juist aan de orde is.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!