Zelf frietjes maken: zo doe je het
En win je de harten van klein en groot
Perfect goudgeel en zalig krokant: niets is lekkerder dan zelfgebakken frietjes. Met deze tips en tricks lukt het jou keer op keer om zelf frietjes te maken.
Video: zelf frietjes maken
In deze video tonen we stap voor stap hoe je zelf frietjes kunt maken. Benieuwd naar meer video's? Abonneer je dan op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Zo bak jij de lekkerste frietjes
- Schil de frietaardappelen. Welke aardappelen dat best zijn, lees je hier.
- Snij de aardappelen in frietjes van 1 cm dik.
- Spoel de frietjes in koud water en dep goed droog.
- Verhit het frituurvet op 160°C. Je kiest ofwel voor dierlijk vet (ossenwit) ofwel voor plantaardige olie (arachide- of zonnebloemolie).
- Laat de frieten 4 à 5 minuten bakken, tot ze 'zingen'. Je hoort wanneer ze klaar zijn.
- Laat de voorgebakken frieten uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
- Verhoog de temperatuur van het frituurvet tot 180°C. Bak de frieten in 2 à 3 minuten goudgeel. Schud ze nog even op.
- Bestrooi ze eventueel met zout. Lekker met heerlijke homemade mayonaise! Of met zelfgemaakte ketchup.
Wat is belangrijk als je zelf frietjes gaat maken?
- Kies de juiste aardappelen.
- Laat je voorgebakken frieten minstens een halfuur afkoelen. En probeer ze in de tussentijd niet allemaal op te eten ;-).
- Leg niet te veel frieten ineens in het mandje, dan gaan ze aan elkaar plakken en worden ze niet krokant.
- Het opschudden van je frieten is belangrijk: zo worden ze niet slap.
Lekker met frietjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!