Frituren, in de oven of met hete lucht: 3 manieren om frietjes te bakken
Heerlijke frietjes
Geen enkele Belg kan knapperige, goudbruine frietjes weerstaan. Van de frituur of zelf gemaakt: allebei even heerlijk. Dat je ze in de friteuse kunt maken, wist je al langer. Maar heb je ze ook al eens in de oven of in de heteluchtfriteuse gemaakt? Wij vergeleken de 3 bereidingswijzen en zetten voor jou de voor- en nadelen op een rij.
In de friteuse
De bekendste en meest gebruikte manier om frietjes te maken is natuurlijk gewoon in de friteuse, in olie. Lekker, makkelijk en snel.
Voordelen
- Snel klaar
- Lekkere, krokante frietjes (hoe je ze ook alweer zelf maakt, kun je hier nog eens nalezen).
Nadelen
- Niet zo gezond als je vaak frietjes eet
- Geurtjes
- Opgelet met kinderen in de buurt!
In de oven
Frietjes kun je ook gewoon in de oven bakken. Gebruik hiervoor gewone frietaardappelen, snij ze in frietjes, doe ze in een diepvrieszakje met een beetje olijfolie of arachideolie en schud goed om, zodat alle frietjes een laagje olie krijgen. Leg de frietjes op een bakplaat (zorg ervoor dat ze naast elkaar liggen en niet op elkaar) en bak ze op 225°C. Schep ze regelmatig om, zo voorkom je dat ze slap worden.
>>Op zoek naar een lekker receptje met ovenfrietjes? Probeer dan zeker eens een magere vol-au-vent met ovenfrietjes of deze chateaubriand met ovenfrietjes en homemade mayonaise van Sandra Bekkari.
Voordelen
- Gezonder dan frieten uit de friteuse, want je gebruikt veel minder olie.
- Minder geurtjes dan een friteuse.
Nadelen
- Langere baktijd dan een friteuse.
In de heteluchtfriteuse
Relatief nieuw op de markt zijn heteluchtfriteuses: friteuses die, in plaats van met olie, werken op basis van hete lucht. Daardoor heb je veel minder olie nodig bij het bakken van je frietjes, en zijn ze dus veel gezonder. Bovendien zijn de meeste heteluchtfriteuses multifunctionele toestellen waarmee je behalve lekkere frietjes maken, ook kunt bakken, grillen en braden. Zelfs muffins bakken lukt: het zijn eigenlijk minioventjes die je op je aanrecht kunt zetten. Let op: bij sommige toestellen moet je het apparaat tussentijds openen om je eten te draaien of schudden, andere apparaten hebben een roerblad dat je frietjes of andere bereidingen zelf omschept.
Voordelen
- Gezonder
- Multifunctioneel
- Minder geurtjes dan een friteuse
- Makkelijk schoon te maken.
Nadelen
- De frietjes zijn soms minder knapperig, afhankelijk van het toestel.
- Langere baktijd dan een friteuse.
Lees ook…
Save
Save
Save