Meest recente artikelen

Dé tips en tools voor het perfecte kopje koffie

Zo word je straks nog een echt barista

Dé tips en tools voor het perfecte kopje koffie Artikel

Hou jij van je dagelijkse kopje(s) koffie? Lees dan zeker verder: met deze weetjes en tools word je straks nog een echte barista!

1 Alles begint bij de boon

Er bestaan twee soorten koffiebonen: de Arabica en de Robusta. Arabica-koffie is milder en aromatischer, Robusta smaakt wat bitterder. En binnen beide soorten bestaan heel wat kwaliteitsverschillen, volgens terroir, plukmethode… Bovendien beïnvloedt ook de branding van de boon de smaak ervan. Laat je daarom adviseren in een gespecialiseerde koffiewinkel of -branderij en probeer een paar soorten uit, tot je jouw favoriete smaak te pakken hebt.

2 De hele boon, of gemalen?

Koffiebonen kun je heel kopen, of gemalen. Kies als je kunt voor hele bonen en maal ze zelf: je kunt ze langer bewaren en de koffie is aromatischer. Malen kan met de hand (meteen een workout voor je armspieren!) óf machinaal.

Gemalen koffiebonen verliezen al na een week hun verse smaak – bewaar gemalen koffie daarom altijd in een speciaal koffieblik of een goed afsluitbare bewaardoos. Dat wil niet zeggen dat hele koffiebonen onbeperkt houdbaar zijn: ook bonen gebruik je liefst binnen de 6 weken na het branden.

3 Stop je koffie niet in de diepvriezer!

Ja, dat lees je goed: er wordt wel eens aangeraden je koffiebonen of gemalen koffie in de koelkast of de diepvriezer te bewaren, maar daardoor verliest je koffie aan smaak.

4 Hoe ga je je koffie zetten?

Met de French press

Het principe is simpel: je spoelt de French press of cafetière met heet water om ze voor te verwarmen. Daarna doe je de gemalen koffie in de kan (gebruik koffie die niet té fijn gemalen is zodat hij straks onder de zuiger blijft zitten). Overgiet met heet water en roer even door met een lange lepel. Zet het deksel op de cafetière en laat een paar minuten trekken, volgens de gewenste sterkte. Duw dan langzaam de zuiger naar beneden: de gemalen koffie komt onderaan te zitten en jij kunt makkelijk je kopje schenken.

The Italian way

Italiëlovers zweren bij een caffettiera of espressopotje: je vult het met water tot net onder het ventiel, zet het filtertje erin en vul het met medium gemalen koffie. Die strijk je af met je vinger, zodat de koffie gelijk komt met de bovenkant van het filter. Draai de bovenkant van het kannetje goed op het potje en zet op het vuur: wanneer het borrelt is de koffie klaar (niet laten koken). Caffettiera's bestaan in verschillende maten, maar je doet er altijd zoveel koffie in als je filter groot is. Vind je de koffie te sterk, dan kun je altijd nog aanlengen met warm water.

Doe mij maar slow

Weet je nog hoe oma vroeger koffie zette met een filter op een thermoskan? Zo gezellig dat dat was. Wel, die slow coffee is helemaal opnieuw hip. Even tijd nemen om rustig een kop koffie te zetten, het hoort helemaal in de trend van het onthaasten. Vergeten hoe het hoort? Plooi de randjes van een papieren koffiefilter om en zet 'm in een filterhouder boven een kan of kop. Maak de papieren filter nat, en doe er (liefst versgemalen) koffie in. Verwarm water, maar laat het net niet koken. Giet het warme water langzaam in het midden op de koffie in de filter. Laat langzaam doorlopen en geniet!

 

Leve het koffiezetapparaat

Zet een papieren filter in het koffiezetapparaat, doe er gemalen koffie in, vul het reservoir met water en druk op de knop. En dan: genieten van het gezellige gepruttel en de geur van verse koffie.

Eén kopje koffie!

Wie af en toe maar een kopje koffie drinkt, kan een toestel met capsules of pads aanschaffen (type Senseo, Nespresso en Dolce Gusto). Deze toestellen werken prima: je hebt het gemak van een koffiezetapparaat, maar je hoeft niet meteen een hele kan vol te zetten. De koffie voor deze machines is meestal wel duurder in aankoop.

All the way met een echte espressomachine

Ga je voor een echte espresso maar met het gemak van een apparaat, kies dan voor een espressomachine. Ze bestaan in verschillende prijsklassen, maar over het algemeen zijn ze een flink pak duurder dan de hierboven genoemde alternatieven. Iets voor de echte liefhebber dus! Hou bij aankoop vooral rekening met de kracht van de boiler (hoe lager, hoe langer de opwarmtijd), de functionaliteiten (weet je machine zelf hoeveel water en koffie ze moet gebruiken? Kun je er ook melk mee stomen of heet water voor thee bereiden? Maalt ze zelf de bonen, of moet je gemalen bonen gebruiken?) en hou in je achterhoofd dat je zo'n machine ook het nodige onderhoud vergt. Doe je huiswerk grondig en weet wat je koopt.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

Save

Save

Save

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen