Kaas en bier: da's plezier!
Samen strek
Kaas en bier zijn een match made in heaven, zeker als je ze samen in je gerechten verwerkt. Een smakelijke ode aan enkele Belgische klassiekers.
De abdijpaters wisten het eeuwen geleden al: bier en kaas zijn een hemelse match. Hoewel bij kaas nog vaak automatisch aan rode wijn gedacht wordt, raken we het er steeds meer over eens dat de zure, zoete en bittere aroma's van bier veel harmonieuzer met die van kaas blenden. De tannines van rode wijn hebben de neiging om de karakteristieke smaak van de kazen te overheersen in plaats van die te complementeren.
Bier en kaas: de gouden regels
Ga op culinaire ontdekkingstocht maar hou voor de perfecte pairing deze basisregels in gedachten:
- Hoe lichter de kaas, des te lichter ook het bier moet zijn.
- Combineer een pikante of sterke kaas met een uitgesproken en wat complexer bier.
- Pils en witbier gaan perfect samen met pittige zachte en halfzachte kazen.
- Lichtzure bieren of iets zoetere bieren zijn het beste gezelschap voor sterke blauwschimmelkazen. Fruitbieren combineren ook geweldig met schapen- of geitenkaas.
- Zachte abdijkazen en ronde abdijbieren zijn voor elkaar gemaakt.
- Bieren van hoge gisting, die een volle en rijke smaak hebben, passen uitstekend bij gerijpte of geaffineerde kazen.
- Bieren van spontane gisting doen het goed bij verse kaas.
Voor welke kaas ga jij?
GOUDA VAN JONG NAAR OUD
- Jong. Een klein zoetje, heerlijk smeuïg en romig… deze kaas lust iedereen.
- Belegen. Net een tikje gerijpter, maar nog steeds heerlijk zoetig met een romige en smeuïge beet.
- Oud. Voor wie van stevige en volle smaken houdt. De kleine rijpingskristallen zorgen voor een pittig extraatje. Deze kaas wordt op smaak gerijpt, met een uitgesproken hartig en complex karakter als resultaat.
- Overjarig. Maar liefst twaalf maanden rijpt deze kaas, wat hem heerlijk robuust maakt. Ook hierbij zorgen de rijpingskristallen voor dat tikje meer.