Kerstbier: drink eens wat anders bij het feestmenu
Feestelijke biertjes én recepten
Tijdens de eindejaarsperiode halen we de feestelijkste drankjes boven. Goede wijn, champagne, cocktails… Maar waarom eens geen kerstbier? Er zijn namelijk heel wat lekkere winterbieren die goed samengaan met kerstklassiekers…
In december vloeit er heel wat champagne en andere bubbels. Ook de flessen wijn, sterke drank en ingrediënten voor cocktails en mocktails gaan vlotjes over de toonbank. Maar wist je dat er al decennialang, speciaal voor het eindejaar, ook bier wordt gebrouwen? Winter- of kerstbier past zelfs perfect bij én in feestklassiekers. Denk aan gebraad, wildgerechten en stoofpotjes. Je maakt er zelfs desserten mee, en beslag voor je beignets op oudejaarsavond.
Waar komt kerstbier vandaan?
Er zijn verschillende theorieën over waar en wanneer kerstbier is ontstaan. Een ervan plaatst de afkomst ervan in Groot-Brittannië. Ruim een eeuw geleden startte de Britse brouwer John Martin in Antwerpen met de productie van Engelse speciale bieren. In de jaren 30 maakte hij het eerste commerciële kerstbier Gordon X-Mas. Dat is nog steeds de klassieker onder de kerstbieren.
Maar ook voor die tijd was er al sprake van. Al werden die zware en donkere winterbieren meestal eveneens geïmporteerd van over het kanaal. Pas veel later sprongen de Belgische brouwerijen mee op de kar.
Wat maakt een kerstbier anders?
Wat maakt een kerstbier anders dan een doorsnee pils of speciaalbier? Eerst en vooral wordt het speciaal voor de feestdagen gemaakt. Meestal is het ook donkerkleurig. Vaak gaat er gebrande mout in, wat het een zoetere toets geeft.
Daarnaast zitten er smaken in die we associëren met de winter en de feestperiode. Extra specerijen (kaneel, vanille, kruidnagel, speculaas…), karamelaroma's én meer alcohol. Zo is het alcoholpercentage van St. Bernardus Christmas Ale 10°. Avec les Bons Voeux van Brouwerij Dupont telt 9,5%.
Geen vaste regels
Maar dat hoeft niet zo te zijn. Ook blauwe Chimay was – anno 1948 -oorspronkelijk een winterbier, tot de paters de trappist het hele jaar door gingen brouwen. Zelfs Stella 'ster' Artois werd in de jaren 1920 gelanceerd als kerstbier. Door het grote succes bleef het echter in productie.
Winter Lambiek van brouwerij Oud Beersel combineert dan weer het frisse van lambiek met de smaak van dennenbomen. Zo roept het een wintersfeer op zonder te gekruid of zoet te zijn. Ook Dobbel Palm – al bijna 80 jaar het kerstbier van Palm – is atypisch. Het is amberkleurig en heeft een bescheiden alcoholpercentage van 5,7%.
Ook in andere landen smaakt kerstbier anders. In Frankrijk is het bijvoorbeeld eerder kruidig en hoppig.
24 feestelijke recepten met bier
Dat wij Belgen dol zijn op bier, zie je aan onze klassieke bereidingen als konijn, stoofvlees, mosselen en wildbereidingen. Ook deze feestelijke gerechten maak je met bier. Van soep tot dessert. Oh ja: je hoeft er je lekkere kerstbier niet per se aan op te offeren, maar het mag.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!