Steak voor onze bek: steak 5x anders
Alles over steak
Wij Belgen zijn dól op onze steak. En we eten hem niet enkel met pepersaus en frietjes. Wij geven je de beste tips en 5 originele recepten.
Wat ís het?
Steak is een verzamelwoord voor rood vlees dat lekker is wanneer je het bleu of saignant bakt. Je kunt je dus uit allerlei delen van een rund snijden. Een stuk van de nek bijvoorbeeld krijg je nooit mals als je het niet lang genoeg bakt en kan daardoor nooit een steak zijn.
Usual suspects
Uit de ossenhaas
- Filet pur
- Chateaubriand
- Filet mignon
Uit de dunne lende of het tussenribstuk
- Entrecote
- Kraaibiefstuk (of onglet)
Uit de dikke lende
- Rumpsteak
Zo gebakken
1. Afhankelijk van de dikte bak je de steak langs elke kant kort aan op een hoog vuur tot je een mooie bruine korst krijgt.
2. Zet je vuur meteen lager en voeg eventueel een koud klontje boter toe, zodat de temperatuur van je pan daalt.
3. Gaar zachtjes verder. Duw af en toe op het vlees om te voelen hoeveel weerstand je hebt. Hoe zachter, hoe rauwer. Overgiet het vlees voldoende met braadvocht.
4. Laat het vlees rusten in aluminiumfolie voor je het aansnijdt.
Goed gegrild
- Gebruik een stalen grillpan.
- Zet je vuur op de hoogste stand en laat je grillpan gloeiend heet worden.
- Smeer je pan nooit in met boter of olie, maar bak droog.
- Zodra de pan heet is, schroei je je vlees aan.
- Wil je een mooie tekening? Laat je vlees dan op dezelfde kant liggen en draai het een kwartslag met een vleestang.
Tips & tricks
- Gebruik geklaarde boter. Een steak bak je op een hoog vuur, maar gewone boter verbrandt dan. Gebruik daarom altijd geklaarde boter, want die kan erg heet worden. Of doe wat olie bij de boter, ook dan kan de boter een hogere temperatuur aan.
- Laat je vlees op kamertemperatuur komen. Haal je vlees altijd een halfuurtje voor je gaat bakken uit de koelkast. Zo kan het vlees op kamertemperatuur komen en warmt het geleidelijker op tijdens het bakken.
- Gun je vlees wat rust. Prik tijdens het bakken nooit met een vork in je vlees, want dan gaan de lekkere sappen verloren. Laat je steak na het bakken ook minimum 10 minuten rusten in aluminiumfolie. Tijdens het rusten verliest het vlees zijn spanning, waardoor de sappen zich opnieuw verspreiden en je volledige stuk mals en sappig is.
Steak 5 x anders
Tussenribstuk met kruidenkorst en gebakken aardappelen
Gemarineerde steak met rodekoolsalade, cashewnoten en dille
Steak tartaar met ei en aardappelchips
Noedelsoep met entrecote en shiitakes