Steak bakken: 7 typische foutjes die je beter niet kunt maken
Tips voor de beste biefstuk
Of je hem nu klaarmaakt in de oven, een pan of op de grill: steak bakken lijkt moeilijker dan het is. Maar wat je bakmethode ook is: deze 7 veel voorkomende foutjes kan je makkelijk vermijden. Op naar de best mogelijk gebakken steak!
Een goede sappige steak: we bestellen hem al liever op restaurant dan er zelf aan te beginnen. Want wat een zonde als die lekkere lap vlees niet zoals het hoort op je bord beland. Nochtans is steak bakken eenvoudiger dan je denkt. Hier zijn alvast zeven veel voorkomende fouten die jij vanaf nu niet meer maakt met onze Belgische klassieker.
Dit doe je beter niet tijdens het steak bakken
Van de koelkast in de pan
De eerste fout is je steak rechtstreeks uit de koelkast in een hete koekenpan of oven gooien. Als je een koude biefstuk bakt, verspreidt de temperatuur zich namelijk ongelijkmatig. Dan zit je plots met een goed gebakken buitenkant maar is je vlees niet gaar vanbinnen. Laat de steak daarom 30 minuten tot een uur chambreren op kamertemperatuur. En hup, perfect gegaarde steak!
Steak bakken in een antiaanbakpan
Bak je biefstuk nooit in een pan met een antikleeflaag. Neem een pan met dikke bodem zodat het bruine aanbaksel kan gerecupereerd om lekkere saus te maken.
Het vlees te snel omdraaien
De steak voortdurend omdraaien is nefast voor het bakproces. Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees.
Te lang wachten met zout
Of je nu gaat voor een tournedos, entrecote, een stevige rib eye of T–bone: goed begonnen is half gewonnen als je het vlees vooraf kruidt. Als je het vooraf met zout op smaak brengt, komt dat zowel de smaak als de textuur ten goede. Het zout droogt het een stukje uit aan de buitenkant waardoor het daar beter kan aanbraden.
Te snel kruiden
Voeg de peper en andere smaakmakers niet samen met het zout toe. Deze kruiden verbranden in een hete koekenpan, nog voor ze de kans hebben gekregen om het vlees op smaak te brengen. De smaken versmelten misschien minder goed maar wacht er toch liever mee tot na de steak gebakken is.
Steak op een te laag vuurtje bakken
Bleu, saignant, à point of bien cuit? Een ding hebben ze gemeen: de steak moet perfect gebakken zijn aan de buitenkant terwijl het toch sappig blijft. Niemand wil een taaie schoenzool naast de frietjes. Die perfectie haal je nooit als het vuur te laag staat of de braadpan niet heet genoeg is. Een hoog vuur en hete pan zijn essentieel voor het heerlijke korstje aan de buitenkant. Wacht tot het schuim van de boter weg is. Pas dan is de écht heet en kan je het vlees dichtschroeien. In schuimende boter stoom je de steak in plaats van hem te bakken. Verwarm je oven, grill of pan dus altijd goed voor, voor het steak bakken.
Te snel aanvallen
We weten het: het is moeilijk wachten als er zo'n versgebakken biefstuk ligt te lonken. Je laat hem echter beter even rusten op een warm bord, afgedekt met een stukje aluminiumfolie. De steak moet even lang rusten als hij gebakken werd. Zo kunnen de sappen zich mooi over het volledige stuk verdelen.
Zo bak je steak
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Probeer het uit met deze gerechtjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!