Meest recente artikelen

Weet jij wat sauce liégeoise is? Wij vertellen er alles over!

Zalig bij gehaktballetjes, bijvoorbeeld!

Weet jij wat sauce liégeoise is? Wij vertellen er alles over! Artikel

Gent heeft zijn cuberdons, Brugge zijn kletskoppen en Lokeren zijn paardenworst. Maar welke lekkernij zet Luik op de culinaire kaart? Suikerwafels? Zeker! Maar ook sauce liégeoise, een heerlijke, donkere saus op basis van Luikse stroop. Lekker bij gehaktballetjes!




Luikse lekkernij

Een streekgerecht als sauce liégeoise wordt in verschillende gezinnen op verschillende manieren klaargemaakt. Iedereen voegt zo z'n eigen personal touch toe. Soms wordt er bruine suiker aan de saus toegevoegd, dan weer druiven of rozijnen. En er zijn niet alleen variaties in smaak, maar ook in benaming. Sauce liégeoise wordt ook wel eens sauce lapin genoemd. Dat heeft niks te maken met konijn, maar zou verwijzen naar Géraldine Lapin, de echtgenote van Ernest Lapin. Hij was rond 1900 een ontvanger van belastingen in de buitenwijken van Luik.

Ongeacht de benaming van en de variaties op de saus, blijft de essentie van sauce liégeoise wel overal hetzelfde: Luikse stroop. Geen sauce liégeoise zonder een royale eetlepel Luikse stroop.

De productie van Luikse stroop is een traditie die teruggaat tot de 17e eeuw. Toen bezaten de boeren in de regio van Luik veel boomgaarden met appel- en perenbomen. Om die rijkdom aan vruchten niet verloren te laten gaan, maakten ze er in een koperen ketel en met behulp van een pers siroop of stroop van. Hoe? Door het vruchtensap van de appelen en de peren zo lang te laten koken dat er een donkerbruine, zoete massa ontstaat. Lekker op een sneetje brood, bij een stukje kaas of in traditionele gerechten, zoals in Luikse balletjes.

6 belangrijke bestanddelen van sauce liégeoise

Zoals we hierboven al vertelden, speelt Luikse stroop de hoofdrol in een sauce liégeoise. Maar een saus wordt pas een meesterwerk dankzij enkele smaakvolle bijrollen.

  • Sjalot: dé basis.
  • Azijn: om te blussen en voor die friszure toets.
  • Trappistenbier: voor power en diepgang.
  • Runderfond: voor een intense, rijke smaak.
  • Tijm, jeneverbessen, kruidnagel en marjolein: om de putjes op de i te zetten.

Zo maak je sauce liégeoise

Sauce liégeoise komt het best tot z'n recht in een bereiding met gehaktballetjes. Hou bij voorkeur het gehaktmengsel sober en laat de saus voor zich spreken. Wij werken het gehakt het liefste op met wat sjalot en peterselie. Kleur de gehaktballen aan in wat boter en laat ze verder garen in de oven. Stoof ondertussen twee sjalotten in het aanbaksel van de gehaktballen. Blus met een flinke scheut natuurazijn. Voeg 200 ml donker trappistenbier en 400 ml runderfond toe en laat de saus inkoken met enkele takjes tijm, 8 jeneverbessen, 2 kruidnagels en een takje marjolein. Laat dit ongeveer 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

Serveer de saus bij gehakballetjes samen met een portie frietjes. Lekker met een salade of appelmoes.

Save

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen