Zelf portosaus maken: zo doe je dat
Mét video
Op zoek naar een lekker sausje voor bij wild? Dan raden wij je aan om eens zelf portosaus te maken! 't Is superlekker, makkelijk te maken en veel smaakvoller dan een kant-en-klaar sausje uit de supermarkt. Dankzij dit stappenplan (mét video) lukt het altijd.
Portosaus maken: zo doe je het
Wil je het hele recept nog eens nalezen? Je vindt het onder de video.
Abonneer je op het Libelle Lekker YouTube-kanaal en ontdek er dagelijks toffe kookvideo's.
Wat is port of porto eigenlijk?
Porto (Nederlanders zeggen port) is een versterkte wijn. Dat wil zeggen dat er aan een nog niet volledig vergiste wijn extra alcohol is toegevoegd – oorspronkelijk werd dit gedaan om ‘m beter te kunnen bewaren. Versterkte wijnen (ook sherry en vermout zijn bijvoorbeeld versterkte wijnen) smaken lekker vol en zoet en lenen zich daarom tot allerlei toepassingen in de keuken.
Tip: ga je alleen portosaus maken en geen glaasje port drinken? Koop dan een klein flesje. Porto is, eens geopend, namelijk niet zo lang houdbaar. Reken op zo’n zes weken, daarna begint de wijn te oxideren.
Waar is portosaus lekker bij?
Portosaus smaakt heerlijk bij vleesgerechten zoals steak, tournedos of rosbief, maar ook bij een stukje wild of gevogelte.
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!