Een echt Marokkaans recept: de harira van Fattoum
Traditionele Marokkaanse ramadansoep met linzen en kikkererwten
Tijdens de ramadan staat in Marokkaanse gezinnen traditioneel harira op het menu, een heerlijke tomatensoep met linzen, kikkererwten en koriander. Benieuwd hoe dat smaakt? Lezeres Fattoum deelt haar recept graag met ons en vertelt ons hoe zij de ramadan beleeft.
Benieuwd naar Fattoums recept om echte Marokkaanse harira te maken? Lees zeker verder…
Fattoum: "Mijn man en ik nemen elk jaar deel aan de ramadan. Deze vastenperiode duurt 29 of 30 dagen, waarin we tussen zonsopgang en zonsondergang niet mogen eten of drinken. We vinden het belangrijk om deel te nemen aan de ramadan omdat het bij onze geloofsovertuiging hoort: het is de derde pijler van de Islam. Meedoen aan de ramadan laat je voelen hoe iemand die geen voedsel heeft, zich dagelijks voelt. Daarnaast zien wij het ook als een reiniging van ons lichaam.
Met vrienden en familie
Eten mogen we pas wanneer de zon ondergaat, en dat tot net voor zonsopgang. In Marokko wordt de avondmaaltijd veel uitgebreider gevierd dan hier: er wordt samen met familie en vrienden gegeten en ze maken er een groot feest van met veel lekker eten. Daar kan dat ook: in Marokko worden tijdens de ramadan school- en werkuren aangepast.
Hier in België kan het dagelijkse leven niet zo aangepast worden: we gaan uit werken, moeten de kinderen van school halen… En binnen de tijd waarin je mag eten en drinken, moet je natuurlijk ook nog slapen. Wij vieren dus wat bescheidener en eerlijk gezegd vind ik dat maar goed ook: de ramadan toont aan dat je met simpele gerechten ook genoeg kunt hebben.
Dadels en harira
Traditioneel verbreken we 's avonds de ramadan met dadels en melk of water. Daarna eten we harira, en lekkere chebakiya-koekjes. Er staan altijd gekookte of gebakken eieren of tortilla op tafel, en ook verse muntthee wordt niet vergeten. De rest van de maaltijd bestaat uit een gewone hoofdmaaltijd: bij ons meestal Belgische kost of een tajine, linzen… Tijdens de ramadan eten we vooral veel groenten en fruit. Wij sluiten onze maaltijd altijd af met een fruitsalade.
Elke ochtend rond 3 uur staan mijn man en ik samen op om te ontbijten. We eten dan Griekse yoghurt met granola, een boterham en niet vergeten: koffie. We proberen ook zoveel mogelijk water te drinken zodat we dag goed kunnen volhouden. Zo lukt het om de ramadan te combineren met mijn werk als begeleidster in de bijzondere jeugdzorg, al zijn er soms zware dagen. Maar zowel de jongeren als de collega's begrijpen mij goed en steunen mij."
Benieuwd naar Fattoums recept voor harira?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!