Zo houd je restjes groenten fris + 60 saladetips
Nooit meer restjes groenten in de vuilnisbak!
We verspillen veel eten: maar liefst 18 kg per persoon per jaar. 20 % daarvan zijn groenten. Omdat we ze niet optimaal bewaren of omdat we geen raad weten met al die restjes. Tot nu. Want met deze tips houd je je restjes groenten fris om er een heerlijke salade mee te maken.
Groenten bewaren
Om je groenten langer vers en knapperig te houden, moet je eerst je koelkast leren kennen. Koelkasten zijn onderverdeeld in verschillende compartimenten. De lade onderaan heeft een vochtiger klimaat. Daarom is dit de place to be voor groenten zoals asperges, verse kruiden, komkommers, champignons, paprika's, radijzen, prei, wortelen, bieten, courgette, bloemkool, broccoli,…
Sla en andere bladgroenten
Ook sla en andere bladgroenten stop je best in de onderste lade van je koelkast. Maar geef ze eerst de vipbehandeling die ze verdienen.
- Spoel de blaadjes schoon en laat ze uitlekken in een vergiet.
- Schep de blaadjes in een afsluitbaar plastic zakje met een stukje keukenrol in en sluit de zak goed af. Het keukenpapier zal het overtollige water opnemen.
- Zo blijft de sla 2 à 3 dagen lekker fris en knapperig in de lade van je koelkast.
Is je krop sla toch al verlept? Gooi 'm niet weg; je kan hem nog op verschillende manieren reanimeren. Leg de blaadjes in een kom met koud water en enkele druppels citroensap. Leg er een paar rauwe aardappelschillen bij en zet de kom op een koele plaats. Of laat de sla een uurtje weken in een kom met lauwwarm water en een beetje suiker.
Niet in de koelkast
Niet alle groenten moet je in de koelkast bewaren. Tomaten leg je beter op het aanrecht. De koude is niet ideaal voor hun textuur, smaak en rijpingsproces. Exotisch fruit zoals avocado, meloen en ananas bewaar je ook beter op kamertemperatuur. Look, ajuin, (zoete) aardappelen en pompoen vergen nog een andere aanpak: die bewaar je best donker en koel. De kelder is er een ideaal plekje voor!
Groenten wassen
Was je groenten niet op voorhand. Door ze te wassen, bederven ze sneller. Was ze liever vlak voor je ze gaat verwerken.
Bewaren voor later
Heb je echt te veel groenten en krijg je ze niet allemaal opgewerkt? Bewaar ze dan liever in de diepvries in plaats van ze een stille dood te laten sterven in de koelkast. Zo ga je tewerk!
- Was de groenten en snijd ze in plakjes, boogjes of reepjes.
- Blancheer de groenten. Daarbij dompel je de groenten enkele minuten onder in kokend water. Bij de meeste groenten (asperges, erwtjes, paprika, boontjes, spruiten,…) is 1-3 min. voldoende.
- Spoel de groenten meteen onder koud stromend water om het kookproces te stoppen. Dit noemen we schrikken. Zo behouden ze ook hun mooie kleur.
- Schep de groenten in een diepvrieszakje- of doosje, label ze en stop ze in de diepvries.
Restjes bewaren
We weten nu hoe we verse groenten moeten bewaren, maar hoe bewaar je klaargemaakte restjes groenten?
- Maximum drie dagen in de koelkast.
- In een afgesloten potje.
- Grote hoeveelheden vries je beter in voor later.