Ratatouille: zomer op je bord
Hét ultieme recept!
Het lijkt makkelijk: maar neem er vooral je tijd voor: de perfecte ratatouille niçoise. Geloof ons, het eindresultaat is de moeite waard. Je krijgt de volle smaak van de zomer récht op je bord!
Geduld, een schone deugd!
Voor een geslaagde ratatouille zijn twee elementen essentieel: goed rijpe zomergroenten én tijd. Ratatouille moet eigenlijk konfijten, niet stoven, en dat duurt even. Geduld oefenen is dus de boodschap! Als je kunt zelfs een hele dag, want 's anderendaags is ratatouille nog lekkerder. Oh, en volgens de Larousse Gastronomique dienen de verschillende groenten apart gegaard te worden, om dan gecombineerd te worden tot ze een smeuïge, bijna romige consistentie krijgen.
Aan de slag
Dit heb je nodig:
- 2 rode paprika's
- 4 rijpe tomaten
- 3 courgettes, een mix van geel en groen
- 1 aubergine
- 4 pruimtomaten
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 3 takjes verse tijm + 1 kl tijmblaadjes
- 1 kl balsamicoazijn
- 2 el olijfolie
- 1 el extra vierge olijfolie
- snuifje saffraan
Zo maak je 't:
- Verwarm de oven voor op 220°C. Snijd de paprika's doormidden, verwijder de zaadlijsten en leg de helften met de snijkant naar beneden op een ingevette bakplaat. Rooster ze 20 minuten tot de schil zwartgeblakerd is. Verwijder de pel en laat afkoelen.
- Verlaag de oventemperatuur tot 140°C. Pel en snipper intussen de ui en verhit de olijfolie op een zacht vuurtje. Stoof de ui glazig in zo'n 8 minuten. Pers 3 teentjes knoflook en doe bij de ui. Roer en stoof nog 5 minuten.
- Pel de tomaten, verwijder de pitjes en snijd in stukken. Voeg ze samen met het sap en de takjes tijm toe aan de ui en knoflook. Roer en stoof zonder deksel tot bijna al het vocht is verdampt.
- Snij de paprika in stukken en voeg toe, samen met het snufje saffraan. Vis de takjes tijm uit het mengsel, kruid bij met peper en zout en voeg de balsamicoazijn toe.
- Spoel de aubergine, de pruimtomaten en de courgettes en snij ze in plakken.
- Verdeel de saus over de bodem van een ovenschaal en schik er de gesneden groenten op.
- Pers het laatste teentje knoflook, vermeng het met de tijmblaadjes en de olijfolie, kruid bij met peper en zout en verdeel dit mengsel over de groenten.
- Bedek de ratatouille met aluminiumfolie en gaar 2 uur in de oven, tot de groenten zacht zijn. Verwijder de aluminiumfolie en laat nog 30 minuten stoven in de oven
Lekkere varianten op ratatouille
Caponata uit Sicilië: zonder courgette en paprika, maar met kappertjes, rozijnen, olijven en pijnboompitten.
Piperade uit Frans-Baskenland: met zoete pepers, Espelettepeper, tomaat en ui.
Briami uit Griekenland: met courgette, aubergine, tomaat, paprika, ui, knoflook en oregano.