Meest recente artikelen

10 dingen die je vast nog niet wist over Belgische frietjes!

Verrassend!

10 dingen die je vast nog niet wist over Belgische frietjes! Artikel

Dacht jij, als echte Belg, dat je alles wist over frietjes - onze nationale trots? Veel kans dat je hier tóch nog iets bijleert!

Weetjes over friet om mee uit te pakken

Dat de benaming French fries niet klopt, wist je vast al, maar onderstaande weetjes over friet verrassen je misschien nog!

  1. Eind 17de eeuw, in de Maasstreek tussen Dinant en Luik, hadden mensen de gewoonte kleine visjes te vangen en te frituren. Toen eind 18de eeuw de Maas een keertje dichtgevroren was, vervingen ze de vis door staafjes aardappel: ziedaar de uitvinding van de friet. Later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, stonden er frietkramen achter het front zodat de soldaten af en toe een warme hap konden gaan halen. Amerikaanse soldaten die hier vochten, maakten zo kennis met onze frietjes, maar dachten dat ze in Frankrijk waren: door een historische vergissing heten onze frietjes in het buitenland dus French fries. Al zegt een andere theorie dat 'French fries' eigenlijk van het Engelse werkwoord 'to french' komt, wat zoveel wil zeggen als 'in staafjes snijden'.
  2. Echt lekkere frietjes worden vers gemaakt, en komen niet uit de diepvriezer. Wil je toch diepvriesfrieten gebruiken, laat ze dan eerst ontdooien vooraleer je ze bakt: zo daalt de temperatuur van het frietvet niet te drastisch, en krijg je knapperigere frietjes.
  3. Wist je dat de ideale friet gemaakt wordt van bintjes, liefst uit Vlaams-Brabant? Die zijn het stevigst en daardoor het best geschikt voor onze frietjes.
  4. Te dik, te dun… Echte Belgische frieten zijn 11 mm dik: zo proef je nog perfect de smaak van de aardappel na het bakken.
  5. Sommige recepten zeggen de frietjes te spoelen eens ze gesneden zijn, andere raden aan dat net niet te doen: er blijft zo meer zetmeel op de frietjes zitten, wat ze krokanter maakt.
  6. Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
  7. Onze frietkotcultuur is uniek in de wereld en erkend als immaterieel cultureel erfgoed. Begin 19de eeuw waren frietjes nog een lekkernij die je één keer per jaar at, op de kermis. Rond 1820 reden de eerste mobiele frituren van kermis naar kermis, maar de frietjes werden zo populair dat er op elk dorpsplein wel een permanent bleef staan. Tegenwoordig zijn er bijna 5000 frituren in België.
  8. De oudste frituur van ons land is frituur Max in Antwerpen (op de Groenplaats): die bestaat al sinds 1842! In Brussel is de populairste frituur Maison Antoine (Place Jourdan, Etterbeek).
  9. Het enige frietmuseum ter wereld staat in België natuurlijk, en meer bepaald in Brugge.
  10. België is de grootste frietproducent ter wereld: jaarlijks worden hier zo'n 3,2 miljard kilogram frieten geproduceerd!

Zelf frietjes maken

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen