Meest recente artikelen

Aha: daarom prikt verse ananas zo in je mond

Hoe los je 't op?

Aha: daarom prikt verse ananas zo in je mond Artikel

Heerlijk, zo’n sappig stukje verse ananas! Alleen prikt het soms nogal in je mond. Hoe komt dat precies?

Bromelaïne

Het prikkende gevoel is te wijten aan een enzym, bromelaïne, dat in de ananasplant zit. De stof breekt proteïnen af die je mond niet goed kan verwerken, en vandaar komt dat vervelende gevoel.

Maar vergis je niet: het enzym is wél heel gezond. Het is een natuurlijke ontstekingsremmer en wordt dan ook in veel geneeskundige supplementen verwerkt. Omdat de stof proteïnen afbreekt, wordt het bovendien in de keuken gebruikt om vlees malser te maken. Het is dus nuttiger dan je denkt!

Het prikkende gevoel verminderen

Bromelaïne zit in de volledige ananasplant, maar voornamelijk in de steel (het harde gedeelte in het midden). Wil je het prikkende gevoel dus verminderen, dan haal je best zoveel mogelijk van de steel weg vooraleer je van de ananas begint te smullen.

Zin gekregen om aan de slag te gaan met ananas? Laat je inspireren!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen