Aan de slag met je nieuwe grillpan
De tips die er toe doen
Je hebt net een nieuwe grillpan gekocht, maar je weet niet zo goed hoe je er nu mee aan de slag moet? Met deze tips tover jij de lekkerste gerechten uit je pan.
Je hebt gehoord dat grillen gezond is en hebt meteen een grillpan aangeschaft? Of je houdt van barbecueën maar je hebt geen barbecue – dan maar grillen in de pan? Eén ding is zeker: je zult je de aankoop van die nieuwe grillpan niet beklagen.
1 Welke grillpan heb je gekocht?
Grillpannen bestaan in verschillende materialen, dit is vooral belangrijk als het gaat over het schoonmaken van je pan. Toch moet je ook weten dat een grillpan met antiaanbaklaag – zoals de meeste grillpannen die tegenwoordig verkocht worden – niet loeiheet mag worden: daar kan zo'n antiaanbaklaag namelijk niet tegen. Je pan zal sneller verslijten. Over het algemeen zijn grillpannen met antiaanbaklaag alleen geschikt om binnenshuis in te bakken, terwijl je een pan van gietijzer ook op de barbecue kunt gebruiken. Voor gebruik op keramische kookplaten zouden we gietijzeren grillpannen afraden. Het kan wel, maar door de zwaarte van de pan krijg je makkelijk krassen op je kookplaat, en bovendien kan de pan zelf zo heet worden dat dit het verwarmingselement ook kan beschadigen.
Een nieuwe grillpan van gietijzer moet je meestal eerst nog 'inbakken' vooraleer je 'm gebruikt. Zo kan er zich een natuurlijk antiaanbaklaagje gaan vormen. Volg hiervoor de instructies van de producent. Een pan met antiaanbaklaag is na een spoelbeurt meteen klaar voor gebruik.
2 Starten met een koude of warme pan?
Het punt bij grillen is, dat je voedingsmiddelen snel dichtschroeit en zo zo veel mogelijk voedingsstoffen behoudt. Schroeien, dat zegt het al: liefst in een hete pan. Laat ze op middelhoog vuur voorverwarmen alvorens je er iets in legt. Of de pan warm genoeg is, kun je testen door er een druppeltje water in te laten vallen: als dat meteen wegsist, kun je gaan bakken. En zoals we hierboven al uitlegden: laat je antiaanbakpan niet té heet worden, het antiaanbakeffect gaat dan volledig verloren. Bovendien verbranden voedingsmiddelen snel wanneer je ze in een té hete pan legt, en dat is niet de bedoeling.
3 Vetstof in de pan of niet?
Anders dan bij een gewone pan, laat je geen vetstof verhitten in de grillpan zelf: de vetstof loopt dan tussen de ribbeltjes en komt niet in aanraking met hetgeen wat je gaat bakken in de pan, het gaat alleen maar vervelend roken én aanbranden. Wanneer je gaat grillen, hou je best een kwastje met olie of een oliespray bij de hand, waarmee je de voedingsmiddelen een dun laagje vet geeft. Gemarineerde vis of vlees hoef je zelfs niet in te vetten. Leg ze vervolgens in de hete pan en oefen een beetje geduld. Doordat je zo weinig vet moet gebruiken, is grillen een gezonde manier om voeding te bereiden. Mooi meegenomen, toch?
4 Help, het bakt aan!
Geen paniek: het is normaal dat voedingsmiddelen in eerste instantie aan de ribbeltjes gaan plakken, je moet gewoon nog even wachten: zodra ze voldoende gebakken zijn, laten ze vanzelf los. Dit duurt meestal ongeveer 3 minuten – afhankelijk van wat er in je pan ligt. Bij heel dunne lapjes kan het ook sneller gaan. Zodra de lijntjes van je pan goed zichtbaar zijn op je stukje vlees, vis of groenten, draai je het een kwartslag en laat je het nog een minuutje verder bakken, zodat je een mooi rastermotief krijgt. Vervolgens draai je alles om met een tang en herhaal je het proces aan de andere kant.
5 Zo'n dikke steak, wordt die wel goed gaar?
Wanneer je heel dikke stukken vlees of vis gaat bakken in de grillpan, kan het zijn dat de hitte niet goed tot in de kern geraakt. Deze stukken kun je dan eerst grillen zodat ze een mooi rastermotief en die lekkere gegrilde smaak krijgen, en vervolgens in de oven op 175°C verder garen tot ze zijn zoals jij ze wenst. Omgekeerd kun je ook harde groenten, zoals bijvoorbeeld aardappelen, eerst beetgaar koken en daarna nog mooie lijntjes geven in de grillpan.
6 En hoe maak ik mijn pan dan schoon?
Daar schreven we een ander artikel over. Onthoud één ding: de vaatwasser is de grootste vijand van je pan.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!