Meelmotten bestrijden: zo hou je ze voor altijd uit je keuken
En zo voorkom je ze
Oh horror: je wilt pannenkoeken bakken en zitten beestjes in de bloem. Of je opent de keukenkast en er vliegen motjes uit. Met deze tips kun je meelmotten bestrijden én voorkom je dat ze terugkomen.
Behalve in de kleerkast, kun je ook op andere plekken in huis motten aantreffen. Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch? Met deze tips hou je meelmotjes uit je keuken.
Hoe weet je of er meelmotten in je keukenkast zitten?
Meestal ontdek je ze wanneer je 's avonds de keukenkast opendoet: ze fladderen je tegemoet. Maar het kan ook zijn dat je nog geen motten hebt gezien, maar dat er wel eitjes of maden in de voedingsmiddelen zitten. Dit zie je doordat er kleine gaatjes in papieren, kartonnen en plastic verpakkingen zitten, meestal van droge voeding (zelfs van snoepjes!) en van dierenvoeding. Soms zijn er ook witte webben zichtbaar, of zelfs maden (ieuw!). Meteen actie ondernemen is de boodschap!
Maak je keukenkast grondig schoon
Haal alle aangetaste verpakkingen én de verpakkingen die in de buurt ervan stonden, uit de kast. Stop ze in een grote zak en vries die enkele dagen in om er zeker van te zijn dat alle beestjes én eitjes dood zijn. Een uurtje of twee in de oven zetten op 75°C kan ook, maar dat is moeilijker omwille van de verpakkingen, die kunnen smelten of branden. Doe daarna alles in een vuilniszak.
Maak ook je keukenkasten grondig schoon. Stofzuig ze eerst, in alle hoekjes en kieren en ook in de voorgeboorde gaatjes voor de legplanken. Was de binnenkant van de kastjes af met een sopje van schoonmaakazijn en zeep en poets ook goed in de hoekjes en aan de achterkant van de legplanken. Haal vervolgens de haardroger boven om de kasten goed droog te maken in hoekjes en kiertjes.
Doe alles in goed afsluitbare bewaardozen
Motten kunnen door dunne verpakkingen bijten, zelfs door plasticfolie, maar niet door bewaardoosjes van harde materialen zoals plastic, blik of glas. Bewaar je nieuwe voorraad daarom in goed afsluitbare bewaardozen.
Soms is professionele hulp nodig
Soms blijven de motten terugkomen, hoe goed je je keukenkasten ook schoonmaakt: het zijn hardnekkige beestjes. Hun eitjes kunnen maandenlang overleven. Blijven er dus ergens enkele eitjes over in een kiertje, dan kan de plaag terugkomen. Je roept dan best de hulp in van een gespecialiseerd bedrijf om de meelmotten voorgoed te bestrijden.
Hoe voorkom je een nieuwe plaag?
Meelmotten kun je beter voorkomen dan bestrijden. Maak daarom regelmatig je keukenkasten helemaal schoon, vanbuiten én vanbinnen. Zo voorkom je dat motten er een thuis vinden én kun je in het slechtste geval heel snel een plaag vaststellen en aanpakken.
Koop geen te grote voorraden aan, alleen wat in je bewaardoos kan. Wanneer iets toch aangetast is (al van in de winkel, bijvoorbeeld) dan blijft de plaag beperkt tot die ene voorraaddoos en verspreidt ze zich niet door de hele kast.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!