Proeven van de lekkerste kerstdesserten van Wim Ballieu
Libelle Lekker & Nutella
Kerstrecepten met Nutella? Wij zijn fan! En helemaal als Wim Ballieu ze bedacht heeft. Met deze recepten ga je zelf aan de slag. Tijd om je vrienden uit te nodigen voor een gezellig etentje!
"Als kind van de jaren tachtig ben ik opgegroeid met stokbrood & Nutella op de zondagse ontbijttafel", vertelt Wim Ballieu. "Als klein jongetje smolt ik al voor de heerlijk authentieke smaak ervan, dus nu gebruik ik het dankbaar in mijn dessertenkeuken." Want behalve op de boterham, is Nutella ook een veelzijdig ingrediënt in allerhande desserts. Nog op zoek naar een verrassende afsluiter voor je kerstmenu? Probeer dan een van deze drie heerlijke desserten. Dat wordt genieten!
1 De Nutella Tiramisu Ball
De lekkerste kerstbal ever!
Dit heb je nodig voor 6 ballen
Voor de bollen
- 200 g witte chocolade
- siliconen matten 'bombes' (6 cm diameter)
Voor de vulling (het beslag)
- 250 ml volle room (+40% vetgehalte)
- 75 g suiker
- 500 g mascarpone
- 1 kop warme koffie
- 3 blaadjes gelatine (4,5 g)
Voor de bodem (de biscuit)
- 1 ei (100 g)
- 60 g suiker S2
- 3 g vanillesuiker
- 40 g bloem
- 15 g maïszetmeel
- 1 el amaretto
- bakpapier
Voor de afwerking
- 55 g crumble van hazelnoten (gehakte hazelnoten)
- 55 g donkere chocolade
- 90 g Nutella
Zo maak je het
- Maak eerst de bollen. Smelt de witte chocolade au bain-marie of in de microgolf (2 minuten op 300 Watt en om de 20 seconden even roeren). Bestrijk de binnenkant van 12 siliconevormpjes met witte chocolade. Zorg dat alles mooi bedekt is. Laat een halfuur tot een uur opstijven in de koelkast, tot de chocolade goed hard is.
- Maak de vulling. Doe de room in de mengbeker van de keukenmachine en klop half op, op volle kracht. Voeg de kristalsuiker toe en klop verder op tot een luchtige slagroom. Voeg er de mascarpone aan toe, zet de keukenmachine op een lage stand en laat goed mengen, tot je geen klontertjes meer ziet. Laat de gelatine weken in koud water, knijp uit en los op in de warme koffie. Laat lichtjes afkoelen, schenk bij het mascarponemengsel en meng nog even. Vul de halve chocoladebollen tot de rand met het tiramisumengsel en laat 1 uur afkoelen in de koelkast of de diepvriezer. Bewaar de rest van het beslag voor de biscuit.
- Maak de biscuit voor de bodem. Verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren met de suiker en de vanillesuiker tot een dik en luchtig geheel. Voeg de gezeefde bloem en maïszetmeel toe en spatel door het ei-suikermengsel. Giet het geheel op een kleine bakplaat met bakpapier, het laagje moet 1 cm dik zijn. Bak 6 à 8 minuten in de oven tot de bovenkant bruin is en het deeg gaar. Laat afkoelen, steek rondjes uit de biscuit en bestrijk ze met amaretto.
- Ontvorm de chocoladebollen en leg 2 helften tegen elkaar. Smelt de donkere chocolade au bain-marie en bestrijk er de bol mee aan de buitenkant. Rol door de crumble van hazelnoten en laat opstijven. Bestrijk elk rondje biscuit met mascarponebeslag. Bestrijk de onderzijde van elke bal royaal met Nutella. Zet de bal op de biscuit en serveer.
Lijkt dit recept je superlekker, maar zie je het niet zitten om het zelf te maken? Het staat de hele maand december op de kaart in elk van de 7 Balls & Glory restaurants van Wim Ballieu.
2 Tiramisu dessertglaasjes
Puur genot in een glaasje.
Dit heb je nodig voor 6 verrines
- 3 eieren
- 100 g suiker
- 500 g mascarpone
- 90 g Nutella
- 1 scheutje amaretto
- kopje sterke koffie
- 300 g lange vingers
- 3 eetlepels cacaopoeder
- 50 g speculooscrumble (verkruimelde speculoos)
Zo maak je het
- Splits de eieren. Klop de dooiers luchtig met de helft van de suiker, voeg hieraan de mascarpone toe en zorg dat er geen klontertjes meer in zitten. Klop het eiwit stijf met de andere helft van de suiker en meng het luchtig onder het beslag.
- Neem 6 glazen bokaaltjes. Week de lange vingers in een mengsel van koffie en amaretto. Leg in elk bokaaltje een laagje lange vingers. Schep daarop wat tiramisubeslag, wat Nutella (dat lukt het best met twee lepels die je in een kop warm water zet) en wat verkruimelde speculaas. Herhaal eventueel de laagjes tot het bokaaltje vol is.
- Zeef wat cacaopoeder over de bokaaltjes en serveer.
3 Mini cakejes met Nutella
Een heerlijk recept zonder boter, met een vleugje poedersuiker en natuurlijk met Nutella!
Dit heb je nodig voor 12 cakejes
- 80 g suiker
- 80 g bloem
- 1 ei
- 45 g water
- 45 g zonnebloemolie
- 5 g droge gist
- poedersuiker voor de versiering
- 100 g Nutella
- Verwarm de oven voor op 180°C. Klop in een kom, met behulp van een garde, het ei met de suiker tot een homogeen wit mengsel.
- Voeg de olie en het water toe en meng tot een beslag.
- Zeef de bloem en de gist boven het beslag en meng nogmaals door elkaar.
- Vul 6 ronde cakevormpjes van 5 cm diameter voor de helft met het beslag. Bak ze 15 minuten in de oven. Laat ze een beetje afkoelen en ontvorm. Laat de cakejes volledig afkoelen op een rooster.
- Vul een spuitzak met Nutella. Snij de mini-cakes in de hoogte doormidden. Spuit een toefje Nutella op de helft van de cakejes en leg er de andere helft bovenop.
- Versier de cakejes met behulp van een sjabloon met een dun laagje poedersuiker.