Panna cotta: zo maak je het
Onze tips en recepten
Panna cotta is een Italiaans dessert gemaakt van room, melk, suiker en gelatine. Het betekent letterlijk 'gekookte room'. Panna cotta wordt vaak geserveerd met een coulis. Met slechts een paar ingrediënten maak je een heerlijk dessert!
Panna cotta maken is niet zo moeilijk, maar de kunst zit 'm in de perfecte textuur verkrijgen. Wij delen ons basisrecept voor panna cotta en onze beste tips.
Ons basisrecept voor panna cotta
Dit heb je nodig voor 6 personen:
- 500 ml volle room
- 150 ml melk
- 80 g suiker
- 3 blaadjes gelatine
- 1 vanillestokje
Zo ga je te werk:
-
Breng room en suiker langzaam al roerend aan de kook. Schraap het vanillestokje uit en voeg bij de room. Laat de room op laag vuur onder constant roeren 15 tot 20 minuten indikken.
-
Week de gelatine in koud water.
-
Breng de melk aan de kook en laat hier, van het vuur, de uitgeknepen gelatineblaadjes in oplossen.
-
Giet de melk bij de room, roer goed en laat afkoelen. Laat de panna cotta in vormpjes opstijven in de koelkast.
-
Zet de vormpjes voor het ontvormen met de bodem in warm water. Laat de panna cotta in het midden van de borden uit de vorm glijden. Serveer met vers fruit of vruchtencoulis.
Waarom? Daarom!
- Waarom gebruik je volle room?
Volle room bevat minstens 35% vet, door dit hoger vetgehalte blijft de room mooi stijf na het indikken. Dit is essentieel voor de textuur van je panna cotta. Wil je toch een lichtere versie maken? Gebruik dan melk en voeg wat extra gelatineblaadjes toe. Je kunt ook plantaardige melk of kokosmelk gebruiken in plaats van room of koemelk. - Waarom gebruik je gelatineblaadjes?
Gelatine zorgt ervoor dat de panna cotta kan opstijven. Gelatineblaadjes zijn handiger dan gelatinepoeder, omdat er minder afwegen aan te pas komt. Hoe je ze juist gebruikt, lees je hier. Ben je vegetarisch, vegan of vermijd je gelatine? Gebruik dan een vegetarisch alternatief voor gelatine. Je kunt zelfs vegan panna cotta maken! - Waarom moet je de panna cotta laten opstijven?
Panna cotta moet je altijd enkele uren laten opstijven, zodat hij stevig genoeg wordt. Nog beter is om 'm een dagje op voorhand te maken, zodat hij heel de nacht in de koelkast kan opstijven. Wachten is soms moeilijk, maar geloof ons, de textuur wordt er alleen maar beter van! - Waarom zet je de vormpjes in warm water?
Door de vormpjes even in warm water te zetten, komt de panna cotta mooi los van de rand. Zo kun je 'm beter ontvormen zonder de panna cotta te beschadigen.
Nog meer recepten voor panna cotta
Panna cotta met frambozencoulis is een klassieker, maar ook panna cotta met witte chocolade is heerlijk. Hieronder vind je onze beste recepten voor panna cotta.
Liever hartig?
Een hartige panna cotta? Dat kan! Voeg wat kruiden, kaas of zelfs groenten toe aan de room of melk, mix alles goed door elkaar en ga net zoals bij de zoete versie aan de slag met gelatine. Leuk als hapje of voorgerecht.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!