Meest recente artikelen

Verse kruiden: dit moet je weten

Zo haal je er alles uit

Verse kruiden: dit moet je weten Artikel

Extra veel gesnipperde verse kruiden kunnen een gerecht echt helemaal afmaken. Hoe je het beste uit die groene smaakmakers haalt, vertellen we je graag in dit artikel!

Zo hou je je verse kruiden in topvorm

Doe jezelf een plezier en spoel je kruiden meteen nadat je ze gekocht hebt. Zo liggen ze altijd klaar voor gebruik en hydrateer je de tere blaadjes, waardoor ze langer vers blijven. Zo pak je het aan:

  1. Doe de kruiden in een badje met koud water. Dompel de kruiden onder met je handen, zodat ze vuil en grond kunnen loslaten. Herhaal tot het water proper is.
  2. Droog de kruiden door ze tussen een schone theedoek of keukenpapier te deppen. Het is niet erg dat er nog een beetje vocht achterblijft, dat houdt ze verser.
  3. Bewaar ze in een afgesloten plastic zakje. Je kunt ze makkelijk een week bewaren en gewoon telkens de blaadjes plukken die je nodig hebt.

Moet je de blaadjes écht van het steeltje plukken?

  • Bij harde kruiden zoals rozemarijn, tijm, oregano en salie pluk je de blaadjes van de steeltjes als je de kruiden wilt eten. De takjes hebben een houtachtige textuur en zijn niet lekker. Als je de kruiden gebruikt om te laten trekken en nadien weer verwijdert, zoals bij bouillon, hoef je ze niet te plukken.
  • Van zachte kruiden zoals dille, peterselie, basilicum en koriander kun je de steeltjes eten als ze zacht en jong zijn. Wanneer ze houterig worden, kun je ze het best verwijderen.
  • Wil je munt in je salade verwerken? Pluk dan de blaadjes áltijd van de stengel, want die is taai, houterig en bitter.

Alles over peterselie

  • Voeg peterselie pas op het einde van de bereidingstijd toe. Als je peterselie meekookt, verliest het kruid veel van zijn aroma.
  • Oogt je peterselie een beetje slap? Snij een stukje van de uiteindes en zet de steeltjes in een klein glaasje met water, het liefst in de koelkast bij warm weer. Zo kunnen de stengels het water absorberen. Na enkele uren ziet hij er weer als nieuw uit.
  • Het lijkt een detail, maar tussen blad- en krulpeterselie is er een wereld van verschil. Je ziet op het zicht dat het twee verschillende soorten zijn: de ene peterselie krult, terwijl de blaadjes van het andere bosje mooi glad zijn. Wij kiezen zonder twijfel voor bladpeterselie. Die heeft een intense peperachtige smaak en prikt een beetje op de tong. Krulpeterselie daarentegen smaakt veel subtieler, bijna flets zelfs. Als je het kruid toevoegt voor de smaak – zoals je meestal doet – gebruik je dus het best bladpeterselie.
    Krulpeterselie wordt om zijn textuur soms gebruikt als afwerking, bijvoorbeeld gefrituurd bij garnaalkroketjes, of in een salade waar het fijngehakt mee voor wat volume zorgt.
  • Wist je dat peterselie en (olijf)olie een topduo zijn? Peterselie is niet alleen lekker, het zit ook bomvol gezonde voedingsstoffen zoals vitamine K, C en A. Plus: peterselie bevat veel antioxidanten. Als je peterselie in combinatie met (olijf)olie eet, neem je deze antioxidanten ook beter op. Win-win!

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen