Een goede tulbandvorm: hier moet je op letten
Alles wat je moet weten voor je er een koopt
Cake ziet er zoveel leuker uit als je 'm bakt in een tulbandvorm. In een góéde tulbandvorm bedoelen we dan, want het motief van de vorm betekent: extra veel hoekjes waar je cake kan blijven plakken. In dit artikel leggen we uit waar je moet op letten als je een tulbandvorm kiest.
Het materiaal van de tulbandvorm is van belang: een siliconenvorm lijkt misschien wel handig, maar is het absoluut niet voor tulbandcakes. Het materiaal is te flexibel, wat het moeilijk maakt om de vorm in en uit de oven te zetten zonder je cake te beschadigen. Bovendien krijgen de randen van je cake een minder mooi bruin kleurtje. Kies liever voor een vorm van staal of aluminium: die materialen geleiden de warmte goed én zijn lekker stevig.
Wat met die hoekjes en kantjes?
Anders dan voor andere bakvormen, is een goede antiaanbaklaag onmisbaar voor een tulbandvorm. De reliëfmotieven zorgen voor een prachtige cake, maar zijn meteen ook het pijnpunt van veel vormen. Je cake kan in al die hoekjes blijven plakken en het laatste wat je wilt, is dat je mooie cake beschadigd uit de vorm komt. Ook een cakevorm met antiaanbaklaag moet je trouwens invetten. Dat kan op de traditionele manier met een dun laagje (liefst gesmolten) boter en bloem. Dat is trouwens ook het lekkerste. Met al die hoekjes en kantjes kan ook een bakspray handig zijn. Even pssht en klaar: je hele vorm is netjes ingevet, bebloemen is zelfs niet nodig. Een nadeel van bakspray is dat het na een tijd een plakkerige laag achterlaat op vormen met een antiaanbaklaag. Voor onze tulbandvorm kiezen wij daarom liever voor de traditionele manier van invetten met boter.
Hoe mooier, hoe moeilijker
Hoe dieper de reliëfmotieven in de vorm, hoe mooier je cake wordt maar ook hoe moeilijker hij te ontvormen is. Kies daarom voor een vorm met niet té diepe of smalle motieven. Tenzij je een echte pro bent in het ontvormen, natuurlijk. Dan kun je voor een vorm met veel tierelantijntjes voor een echt waw-effect gaan. Laat je cake na het bakken altijd eerst 10 minuten afkoelen in de vorm alvorens 'm te ontvormen op een rooster. Je cake wordt zo al wat steviger en je hebt minder kans dat hij breekt bij het ontvormen. Laat 'm wel nooit volledig afkoelen in de vorm: daarvan gaat hij aan de randen plakken, je krijgt 'm er dan niet netjes uit.
En nu: bakken maar!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!