Meest recente artikelen

Wat is het Boost!-dieet?

Géén dieet!

Wat is het Boost!-dieet? Artikel

Van diëten word je dik: dat is de filosofie achter Boost! Met gezonde keuzes kun je een blijvend verschil maken. Meer weten? Lees dan zeker verder.

Het Boost!-programma, dat werd ontwikkeld door Gudrun Hespel en Celien Rombouts, is alvast géén dieet. Het gaat er net van uit dat diëten zoals we ze nu kennen – met al hun restricties dus – uiteindelijk alleen maar het tegenovergestelde bereiken van wat ze beloven: ongelukkigere mensen met méér kilo's op de weegschaal. Want als het gaat om afvallen, is de jojo nooit ver weg. Wetenschap toont aan dat na eender welk intens dieet gewichtstoename zo goed als onvermijdelijk is. En daar willen de antidiëters dus definitief komaf mee maken.

Wat het dan wel is?

Luisteren naar je lichaam, opnieuw in contact komen met je hongergevoel, een realistischer zelfbeeld cultiveren … dat zijn dingen die vaak genoemd worden. Het komt er vooral op neer om je gezond verstand te gebruiken. Geen enkel voedingsmiddel is verboden in deze filosofie, maar je eet wel alles met mate. Als niks verboden terrein is, valt ook het dwangmatige eten weg. (Lees: het hele pak koekjes leegeten in plaats van na ééntje te stoppen). Wie z'n gezond verstand gebruikt, kan méér laten dan hij zelf denkt. Bovendien is het ook toegestaan om te genieten van eten op feestjes of gewoon wanneer je daar zin in hebt. Geen schuldgevoel meer, wat uiteindelijk ook moet leiden tot een gezondere relatie met wat er op je bord ligt. Daarnaast probeer je met kleine gezonde keuzes een blijvend verschil te maken in je eet- en beweegpatroon, zoals één dag veggie per week of tien minuten sport per dag. Lukt dat niet, dan hoef je je ook niet schuldig te voelen. Daardoor word je gelukkiger en zelfverzekerder, met gewichtsverlies als een leuke bijkomstigheid in plaats van een doel op zich.

Voordelen?

  • Omdat alles mag, kun je weinig verkeerd doen. En als geen enkel voedingsmiddel taboe is, is de drang om te smullen van de verboden vrucht wellicht ook kleiner, waardoor je misschien vanzelf slimmere keuzes maakt.
  • Wie niet dieet, kan ook niet beginnen jojoën. Studies wijzen uit dat de meesten twaalf maanden na een dieet weer minstens evenveel wegen als toen ze eraan begonnen…
  • Belangrijker is dat kleine, bereikbare en houdbare veranderingen aan je voedings- en beweegpatroon op de langere termijn inderdaad een zeer positieve invloed kunnen hebben op je lijn en je gezondheid.

Nadelen?

  • Als alles mag, is het ook moeilijker om af te vallen.
  • Hoewel kleine veranderingen en een positieve instelling wel degelijk het verschil kunnen maken, is het toch nog steeds aan jezelf om ook daadwerkelijk betere en gezondere keuzes te maken. Dat is net iets wat je van je af kunt schuiven door een strikt dieet te volgen.
  • Hoe positief en waardevol de boodschap ook is, voor velen zijn termen als 'intuïtief eten' en 'luisteren naar je lichaam' toch wat te vaag om ook daadwerkelijk iets mee aan te kunnen. Voor sommige mensen werken restricties nu eenmaal beter om snel resultaat te hebben.
  • Gezondere gewoontes… zijn we er allemaal al eens niet mee begonnen? Het moeilijke is om ze vol te houden.

Inspiratie nodig?

Celien Rombouts is diëtiste en instagramt op @Healthyhabits.celien. Zij wil mensen met kleine, makkelijke tips mensen inspireren om geluk ook buiten de kilo's te zoeken. "Of het nu gaat over keto, paleo, detoxsapjes of Sennathee, het effect blijft hetzelfde. Aanvankelijk verlies je relatief gemakkelijk gewicht, maar de winst gaat vaak ten koste van je mentale en fysieke gezondheid. En stop je ermee, dan ga je meteen weer naar af."

Info vind je op getyourboost.be

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen