Meest recente artikelen

Al jullie vragen over pannenkoeken beantwoord

SOS Sofie

Al jullie vragen over pannenkoeken beantwoord Artikel

Redactrice Sofie beantwoordt de heikele keukenkwesties die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt Sofie al jullie vragen rond pannenkoeken. Bekijk zeker ook de video!

Elk jaar belanden er heel wat vragen over bakken in onze mailbox. Redactrice Sofie beantwoordt ze hier. Vandaag behandelt ze alle vragen over pannenkoeken. Ook een vraag? Stuur ze naar lekker@libelle.be

12 vragen over pannenkoeken beantwoord

Magda: "Kun je pannenkoeken bakken met magere melk?"

Sofie: "Ja hoor, dat kan. Net zoals je ze kunt bakken op basis van karnemelk of  plantaardige melk zoals sojamelk of havermelk. De smaak is natuurlijk wel veel voller met volle melk."

Agnes: "Luchtige pannenkoeken bakken, het lukt me niet, mag ik vragen wat ik fout doe?"

Sofie: "Mijn grootmoeder verving altijd een deel van de melk in het beslag door bier of spuitwater. Dat zorgt voor luchtige pannenkoeken. Gebruik dan wel geen mixer om het beslag te maken, maar een ouderwetse klopper – anders help je die luchtbelletjes naar de vaantjes. Ook de eiwitten opkloppen kan helpen. Spatel ze net voor je gaat bakken door het beslag."

Natalie: "Waarom moet je pannenkoekendeeg laten rusten?"

Sofie: "Door het beslag te laten rusten (minstens een halfuur, maar liever langer), krijg je een gelijkmatiger beslag en uiteindelijk een dunnere, gladdere pannenkoek met een stevigere structuur. Dat komt doordat de gluten, die geactiveerd werden door het kloppen, weer tot rust komen en doordat de bloem het vocht in het beslag beter kan absorberen. Bovendien zullen kleine klontertjes door het rusten wegsmelten in het beslag. Een paar klontertjes in het deeg is niet erg: beter dat dan te lang roeren, want dan krijg je taaie pannenkoeken."

Marleen: "Mijn pannenkoeken bakken altijd aan, ik blijf me vragen stellen hoe dat komt?"

Sofie: "Pannenkoeken bak je in een pannenkoekenpan, waar je niks anders in bakt. Dat kan een pan met antiaanbaklaag zijn, of een exemplaar van gietijzer. Hoe dan ook: plakt er een restje van iets anders in je pan, dan kan het beslag op die plek verbranden en in de pan blijven plakken. Was je pannenkoekenpan nooit af met zeep (en zet ze zeker niet in de vaatwasser!), maar maak ze schoon met een velletje keukenpapier dat je eventueel een beetje nat maakt."

Nele: "Waarom mislukt de eerste pannenkoek altijd?"

Sofie: "Dat komt meestal doordat je pan nog niet warm genoeg is. Pannenkoeken bak je in een hete pan – en omdat we zoveel zin hebben in die pannenkoeken, hebben we meestal niet genoeg geduld. Om te checken of je pan warm genoeg is, kun je een paar druppeltjes water in de pan laten vallen. Dansen ze als kleine druppeltjes door de pan, dan mag je beginnen te bakken. Blijven ze liggen om te verdampen, dan moet je nog even wachten want dan is de pan nog niet heet. Vet je pan gelijkmatig in met een kwastje met olie, zodat de olie niet maar op één plek zit. Verder kan het helpen om ook een beetje vetstof (olie of gesmolten boter) door je beslag te roeren."

Filip: "Hoe weet ik wanneer het tijd is om mijn pannenkoek om te draaien?"

Sofie: "Kijk goed naar de pannenkoek in je pan: als de bovenkant niet meer blinkt maar een beetje dof is geworden, met gaatjes erin, en de randjes worden bruin en komen los van de pan, dan is het tijd om je pannenkoek om te draaien. Doe je het eerder, dan kan je pannenkoek scheuren. Merk je dat je de pannenkoeken wel héél snel moet omdraaien zodat ze niet verbranden, dan staat je vuur te hoog. Zet het dan iets lager, zodat de pannenkoeken ook vanbinnen gaar kunnen worden."

Dominique: "Hoe kun je pannenkoeken het best warm houden?"

Sofie: "Volgens mij de beste methode: zet een pan water op het vuur en breng die zachtjes tegen de kook aan. Leg een groot plat bord op de pan en leg daar telkens de gebakken pannenkoeken op. Dek af met een vel aluminiumfolie. De hele stapel blijft zo lekker warm, zonder uit te drogen. Heb je véél pannenkoeken warm te houden (voor een pannenkoekenfestijn bijvoorbeeld), pak ze dan in in aluminiumfolie en hou ze warm in de oven op 50°C boven- en onderwarmte." Lees er hier alles over.

Marianne: "Bak je pannenkoeken met zelfrijzende of met gewone bloem?"

Sofie: "Het lukt met allebei, maar met zelfrijzende bloem (of gewone bloem en bakpoeder) worden ze iets luchtiger. In plaats van zelfrijzende bloem kun je ook gist gebruiken in je beslag, dan worden de pannenkoeken wat dikker en smeuïger. Het is maar waar jij van houdt."

Inge: "Kun je ook pannenkoeken bakken zonder ei? Mijn zoontje is allergisch."

Sofie: "Ja, dat kan! Laat de eieren weg uit het beslag, maar voeg een beetje vanillepuddingpoeder toe voor de kleur en de binding. Maak je pancakes (die dikkere Amerikaanse pannenkoeken) dan kun je in plaats van 3 eieren 1 geplette banaan gebruiken. Je moet wel houden van die zoete smaak, natuurlijk. Mag jij iets anders niet eten (lactose, gluten …), maar heb je toch zin in pannenkoeken? Check dan zeker dit artikel." Lees hier ook meer over bakken zonder eieren.

Nancy: "Ik hou niet van dikke pannenkoeken, ik heb liever dunne flensjes. Hoe maak ik die?"

Sofie: "Vervang de helft van de melk door water: de pannenkoekjes zullen dunner worden en ook iets krokanter."

Sabine: "Ik wil een keertje hartige pannenkoeken maken. Kan ik daarvoor hetzelfde recept gebruiken?"

Sofie: "Ja, dat kan perfect. Hartige pannenkoeken zijn ook overheerlijkLaat de suiker en ook eventuele zoete toevoegingen zoals vanillepuddingpoeder dan uit het recept . Je maakt je pannenkoek vooral hartig door wat je erop legt, maar dat smaakt beter op een niet te zoete pannenkoek."

Rien: "Hoe warm je pannenkoeken weer op?"

Sofie: "Heb je nog een restje pannenkoeken over, dan kun je ze 2 à 3 minuten opwarmen in de microgolfoven. Neem een stapeltje van 10 à 20 pannenkoeken per keer, tussen twee borden zodat ze niet droog worden. Als het er niet te veel zijn, kan je ze ook gewoon even kort door een warme pan halen."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen