Eidooier over? Dit kun je ermee doen!
Smaakmaker
Heb je veel eiwitten nodig voor een recept en heb je nu een eidooier over? Gooi 'm niet weg! Je kunt er namelijk nog heel veel mee doen. Wij sommen voor je op waar zo'n eidooier allemaal voor kan dienen.
Heb je meer eiwitten dan eierdooiers nodig? Laat de dooiers dan niet verloren gaan, maar verrijk er je gerechten mee! Dit kun je doen als je een eidooier over hebt.
Binden
Klop de eidooier op met een beetje room en bind je soep of saus ermee. Het mooie woord voor deze binding is 'liason'.
Perfect voor aardappelgerechten
Eidooiers zijn de ideale basis voor hertoginnenaardappelen of 'pommes duchesse'. Bovendien geven ze gerechten als aardappelpuree ook meer smaak en kleur.
Door je gehakt mengen
Gehaktballetjes en hamburgers vormen gaat veel makkelijker wanneer je een dooier door je gehakt mengt.
Doreren
Bestrijk je (blader)deegbereidingen (zoals worstenbroodjes en croissants) voordat ze de oven in gaan met een losgeklopte eidooier voor een goudbruine en extra knapperige afwerking.
Mayonaise en andere sauzen
Mmm, niets lekkerder dan een zelfgemaakte mayonaise! Het basisrecept voor dit heerlijk sausje vind je hier. Maar natuurlijk kunnen eidooiers ook dienen als basis van vele ander sauzen. Denk bijvoorbeeld aan hollandaisesaus, bearnaisesaus, tartaarsaus, cocktailsaus, aioli en remouladesaus.
Als finishing touch
Dé afwerking voor je steak tartaar of pasta carbonara? Een eidooier natuurlijk! Voor een mooie presentatie maak je het eitje schoon met een keukenpapiertje gedrenkt in azijn en splits je het. Bewaar het eiwit voor een ander recept en werk je gerecht af met de eidooier in een halve eierschaal.
In zoete gerechten
Werk je eidooiers weg in een heerlijk dessert. Zoetigheden als sabayon, advocaat, banketbakkersroom vanilleroom zijn hier ideaal voor. Smakelijk!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!