Overvolle kasten? Met deze 8 tips win je extra ruimte in de keuken
Plaats voor ál je kookmateriaal!
Hoeveel kasten en planken je keuken ook telt... Het lijken er nooit genoeg te zijn voor ál je keukenmateriaal. De enige oplossing (tenzij je kan uitbreiden) is reorganisatie. Want blijkbaar verspillen we nogal wat ruimte op, onder en boven ons aanrecht. Hier zijn 8 tips win je extra ruimte in de keuken.
Overvolle kasten? Tenzij je een kast van een huis hebt, en dito keuken, is opbergruimte blijkbaar een veel voorkomend probleem. De snijplank die je nodig hebt, zit altijd onderin. En om de juiste keukenmachine te vinden, moet je eerst een volledig servies verplaatsen. Klinkt bekend? Mits wat reorganisatie kun je er nochtans alles uithalen. En dan bedoelen we niet je materiaal maar élke centimeter. Kortom: met deze acht tips win je extra ruimte in de keuken.
1. Denk verticaal
Een eerste gouden keukenregel bij overvolle kasten: hoe meer leggers, hoe beter. In een kast verdubbel je de planken makkelijk met een plankinzet. Bovenin kan je daarnaast een systeem met haken monteren voor bijvoorbeeld mokken. Ook in de voorraadkast zit vaak veel onbenutte ruimte tussen de hoogste verpakking en het volgende schap. Daar kan je opteren voor een trapsysteem (zoals een tribune). Dat creëert immers extra stockageruimte én een beter overzicht. Een kale muur? Ideaal voor een gereedschapswand voor je keukentools of een extra rek.
2. Denk horizontaal
Bakplaten, muffinvormpjes, snijplanken, serveerschotels, taartvormen: we gooien ze op elkaar in een kast om vervolgens niets meer terug te vinden. Of nog erger: je silicone toren zakt na een tijdje als een pudding in elkaar. In plaats van alles op te hopen kan je de spullen ook verticaal in het vak schuiven. Voorzie hiervoor plankverdelers, zoals bij een platenkast. Je bewaart zo het overzicht en kan makkelijk overal bij.
3. Deuren hebben een achterkant, kasten een zijkant
Kleefhaken aan de binnenkant van de kastdeur zijn ideaal voor schoonmaakhandschoenen (onder de gootsteen bijvoorbeeld), pannenlappen en andere lichtgewicht keukenmateriaal. Tegen de zijkant van een kast kan je ook een rail hangen voor je tools. Zelfs de onderkant van een hangkast is potentiële opbergruimte. Installeer er een hangsysteem voor wijnglazen of mokken. Of opteer voor een magnetische strip voor kruidenpotjes met metalen deksel.
4. Schep orde in de overvolle gootsteenkast
De overvolle kast onder de gootsteen is meestal een organisatorische ramp. Het is de vergaarbak van een ongeregeld zootje aan schoonmaakspullen en -producten. Vaak staat er ook nog eens een vuilbak. Schuif die alvast aan de kant voor meer vloerruimte. Met net iets meer aandacht voor het netjes stallen van flacons en borstels win je nog meer plaats. Overweeg een uittrekbare plank of lade onderin zodat je makkelijk overal aan kan. Dat geldt trouwens voor alle diepe kasten.
5. Herschik overvolle lades
Niet alleen overvolle kasten zijn een probleem, neem ook de lades onderhanden. Vooral wat je in de bovenste lades bewaart is van belang. Maak een grondige selectie met enkel de meest gebruikte stukken die je snel bij de hand wil hebben. Bestek heeft hier alvast voorrang, naast je beste dunschiller en de vleesthermometer maar ook klemmetjes en elastiekjes. Weinig lades? Investeer in een dubbele bestekbak en gooi de minder gebruikte items in de onderste laag.
6. Organiseer ook de deksels
Eenmaal potten en pannen een vaste plek hebben, lijken de deksels bijzaak. Het zijn net die dekselse dingen die van de pannenlade een puinhoop maken. Drop ze niet gewoon op, onder en tussen de potten. Hang ze in plaats daarvan op met haken of aan de achterkant van een kastdeur. Deksels van vershoudpotjes kan je bovendien vertikaal klasseren in bijvoorbeeld tijdschrifthouders of archiefdozen.
7. Selecteer
De grootse plaatsverspilling is bergruimte voor spullen die niet (meer) thuishoren in je keuken. Medicijnkastje, schoenenrek, ja, zelfs je schoonmaakgerei: misschien is er elders in huis wel een beter plekje voor. Daarnaast zitten de kasten vaak overvol met materiaal dat je zelden of nooit gebruikt. In het tweede geval: vul een doos voor de kringloopwinkel. Je hoeft echt geen twintig mokken als je toch steeds terugvalt op je favoriete mug. Voor weinig gebruikte toestellen of seizoensgebonden apparaten – zoals een fonduestel of ijsmachine – kan je dan weer de bovenste planken reserveren.
8. Check die overvolle voorraadkast
Opnieuw een pot augurken gekocht? Of staan er in je koelkast al twee geopende potten olijven te beschimmelen? Wanorde in koelkast en een overvolle voorraadkast leiden tot overbodige aankopen. Die nemen op hun beurt weer te veel plaats in. Haal alles uit de kast en gooi weg wat niet meer goed is. Ingrediënten die je niet (meer) gaat gebruiken, geef je beter weg. De eerste taak als je de keuken aanpakt, is dus checken wat je precies allemaal in huis hebt. Op die manier behoud je beter het overzicht. Zo wordt koken én shoppen een stuk efficiënter.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!