Gebraad met groentekrans: zo begin je eraan
Het klínkt al goed
Gebraad met groentekrans: het klinkt heel feestelijk en chic. Maar wat is het nu precies en hoe begin je eraan? Het is makkelijker dan je denkt.
Gebraad met groentekrans is een typisch Vlaamse klassieker. Het staat steevast op het menu bij communies, kerstdiners of familiefeesten. Je zou bijna bang zijn om er zelf aan te beginnen. Maar vrees niet: het is minder moeilijk dan je denkt…
Wat is een groentekrans?
Wat is nu precies die beruchte 'groentekrans'? Eerst en vooral liggen de groentjes niet vast. Neem dus bij voorkeur seizoensgroenten. In de lente kies je bijvoorbeeld voor erwtjes, broccoli en asperges. In de zomer ga je voor boontjes, tomaten en wortelen. Champignons, witloof en bloemkool zijn typisch voor de herfst. Een wintergroentekrans maak je van schorseneren, spruitjes en bospaddestoelen. Ze moeten ook goed passen bij het vlees en de saus. Daarom staan er vaak groenten vermeld in het recept.
Zo maak je een groentekrans
Bij een duur stuk gebraad wil je uiteraard een even smaakvolle groentekrans. Zorg dat je groenten mooi gesneden zijn. Zo ziet het geheel er verzorgd uit. Traditioneel bestaat een groentekrans uit drie soorten groenten. Elke groente heeft bovendien een andere kleur. Het liefst bereid je ze ook op een andere manier: koken, stomen, bakken… Kortom: een groentekrans is een assortiment van groentebereidingen. Maar laat je niet afremmen door regeltjes. Een groentekrans mag best origineel zijn. Het belangrijkste is dat het lekker is. Met deze recepten lukt dat zeker.
Probeer deze recepten voor gebraad met groentekrans
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!