Wat is orloffgebraad eigenlijk, en hoe maak je het klaar?
En wie is die Orloff?
Orloffgebraad: een echte klassieker, maar hoe komt het aan z'n naam? Wie was Orloff? En met welk gebraad maak je het zelf klaar? Hier lees je er meer over.
Wat is orloffgebraad, en hoe komt het aan z'n naam?
Je hebt het ongetwijfeld al op een (kerst)menu zien staan: orloffgebraad of gebraad Orloff. Maar weet je ook wat het precies is?
Orloffgebraad is, oorspronkelijk, een in plakjes gesneden kalfsgebraad met sneetjes ham en kaas ertussen, overgoten met een kaassaus en afgewerkt met gebakken champignons. Tegenwoordig wordt ook vaak varkensvlees gebruikt.
De legende wil dat ene chef Urbain Dubois dit royale gerecht al in de 19de eeuw voorschotelde aan de Russische prins Alexei Orloff.
Orloffgebraad: het basisrecept
Zelf orloffgebraad maken? Da's makkelijker dan je denkt! Zo doe je het:
- Bak een kalfsgebraad in de oven zoals je normaal zou doen (hier lees je er meer over).
- Snij het gebraad in plakken en bewaar het vocht dat vrijkomt. Zo snij je gebraad.
- Leg de plakjes in een ovenschaal en schik voorzichtig een sneetje ham en kaas tussen de plakken kalfsgebraad.
- Maak een kaassaus en verwerk er de jus van het vlees in.
- Overgiet het gebraad met de saus.
- Bak wat gesneden champignons (zo doe je dat als een pro) en strooi over het geheel, eventueel met wat gesnipperde peterselie.
Gebraad Orloff-style: 3 manieren
Genoeg geschiedenis; tijd om aan te vallen! Kies jij voor de klassieke versie, of geef je er een Italiaanse of Belgische draai aan? Laat je inspireren door onze recepten!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!