Tips voor een goedkope, gezonde voorraadkast
Duur hoeft dat niet te zijn!
Een van de argumenten die we vaak horen als het over gezonde voeding gaat, is: 'Ja, maar het is zo duur.' Dat hoeft het niet per se te zijn. We geven je graag wat tips om op een slimme, goedkope manier gezonder te gaan eten.
Een goed gevulde voorraadkast zorgt ervoor dat je minder snel het huis uit hoeft om nog vlug wat eten te gaan kopen. We weten het allemaal: van die impulsbezoekjes aan de supermarkt eindigen meestal met te veel én ongezonde boodschappen (want ja, je had honger en zin in die kant-en-klare pizza). Met deze tips verander jij je voorraadkast in een gezonde voorraadkast. Alleen nog even een recept zoeken bij Libelle Lekker en je kunt aan de slag!
1 Ga voor de brute basics
Verse, onbewerkte groenten en fruit (daar rekenen we ook niet-bereide diepvriesgroenten bij) zijn meestal goedkoper dan voorgesneden of bereide groenten en fruit. En zeg nu zelf: je sla zelf wassen, de champignons snijden of de worteltjes raspen, is dat echt zoveel werk? Zie het als een momentje van ontspanning na je werkdag. Of probeer op een minder druk moment alvast wat te mealpreppen.
Sommige groenten zijn langer houdbaar dan andere: deze zijn ideaal om altijd in huis te hebben. Voor andere groenten kan de diepvriezer handig zijn om, wanneer ze in seizoen zijn, een voorraadje aan te leggen voor een ander moment. Probeer groenten en fruit altijd te kopen wanneer ze in seizoen zijn: ze zijn dan niet alleen goedkoper, maar ook het lekkerst.
2 Vlees en vis hoeven écht niet elke dag
Proteïnen hoeven niet per se uit vlees of vis te komen, maar ook een eitje of peulvruchten geven je een verzadigd gevoel terwijl ze veel minder duur zijn én lang houdbaar zijn. Probeer bijvoorbeeld elke week een of twee dagen vegetarisch te eten. Het heeft niet alleen effect op je portemonnee, maar ook op je gezondheid (als je verstandig kiest) en het milieu.
3 Volkoren is een slimme keuze
Als je kiest voor volkoren producten (pasta, rijst, granen), heb je minder nodig dan van de witte variant om je verzadigd te voelen. En minder eten = minder duur. Volkoren producten zijn gemaakt van de volledige graankorrel, niet van uitgezeefde bloem en bevatten daardoor meer vezels en voedingsstoffen. In het geval van rijst gaat het om de volledige rijstkorrel mét vlies.
Let wel op: niet alles wat bruin is, is volkoren. In de voedingsindustrie worden soms ingrediënten gebruikt die de bloem bruin kleuren. Check daarom altijd de ingrediëntenlijst. Er moet als ingrediënt 'volkorenmeel' staan, niet 'bloem'. Kijk ook naar het percentage volkorenmeel: in pasta bijvoorbeeld kunnen volkorenmeel en bloem samen gebruikt worden en toch staat er 'volkorenpasta' op de verpakking. Hoe hoger het percentage volkorenmeel, hoe beter.
4 Lekker van bij ons
Voor elke hippe superfood van aan de andere kant van de wereld heb je ook wel een vervanger van bij ons. Want wat maakt die exotische superfoods zo duur? Ze komen van ver (en ook het transport moet betaald worden) én ze zijn vaak schaars. Ga dus voor onze eigen superfoods, zoals kolen of noten bijvoorbeeld.
5 Online kun je gezonde voedingsmiddelen soms goedkoper vinden
Neem, behalve in gewone 'bakstenen' winkels, ook eens een kijkje online. In sommige online shops kun je gezonde voedingsmiddelen in bulk aankopen (en dat is goedkoper).
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!